News55

Oskrivna regler om bar överkropp

Artikelbild
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Vett och etikett kan egentligen betraktas som en markör för oskrivna regler och sociala koder som gäller kring moral och etik samt hur man förväntas förhålla sig till dessa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är det okej för en vuxen man att promenera på öppen gata med bar överkropp? DN ställde frågan till vett-och etikett-experten Mats Danielsson. Som väntat beror problematiken mycket på plats och sammanhang. 

Inte passande på alla platser

Det är till exempel inte riktigt passande för en vuxen man att med bar överkropp att beträda lokala färdmedel bland människor som är ute och reser, speciellt inte om trängseln är påtalande.

Då blir den kroppsliga exponeringen en överträdelse som kan väcka förargelse och indignation. Samma exponering kan väcka uppmärksamhet i det öppna gaturummet, men inte med samma tydlighet.

Den nakna överkroppen kullkastar formella normer på ett sätt som kan få vissa att känna sig kränkta i sin påtvingade situation av betraktande.

Uppfattningar kan dock variera om vad som verkligen är socialt acceptabelt och sånt som inte känns okej.

ANNONS

Exponerad nuditet inte störande överallt

Vänder man på steken och jämför de oskrivna reglerna på en överfull buss med kutymer som råder på en nudist-camping tar resan genom tid och rum kosmiska dimensioner som upplöser den lutherska tyngdlagen.

ANNONS

Där blir påklädnad ett konfliktområde vilket visar hur mycket platsen och dess kultur spelar roll för rådande värderingar och vad som förväntas av människor som uppehåller sig på en viss plats.

En park eller strand är däremot platser som blivit fredade från principer om nuditet i det offentliga rummet. Det är med andra ord fritt fram för män att exponera sina bara överkroppar på dessa ställen, enligt Mats Danielsson.

Kulturella tidsmarkörer

Man ska inte glömma att både kultur, tradition och tidsepok har en stor betydelse för oskrivna lagar om sociala koder.

I det antika Grekland var den nakna kroppen dyrkad som ingen annanstans och få kulturer har producerat så mycket konst i hyllning till dess skönhet.

Man ska inte heller glömma bort att oskrivna regler och sociala koder reflekterar vitt skilda kulturer och seder, vilket gör att de ser så olika ut på jorden.

Läs också:

Magdalena Ribbing fanns alldeles nyss bland oss

ANNONS

Knepen som räddar dig i obekväma situationer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS