De finns redan på allt för många ställen där de inte ska vara. Nu kan ytterligare skadliga kemikalier läggas till listan, sedan hundratals liter giftigt spolvatten läckt ut i Göteborgs hamn.
Mest läst i kategorin
Du har lästa om det förut. PFAS, högfluorerade ämnen, en stor och komplex grupp med över 10 000 identifierade ämnen, kända för sin breda användning och varierande egenskaper, enligt Kemikalieinspektionens definition.
Ett skadligt ämne som allt jämt nästlar sig i vår vardag – och det överallt.
En ny, global forskningsstudie visade nyligen man funnit giftiga PFAS-kemikalier i ”praktiskt taget alla” prover på dricksvatten på flaska.
Det betyder att tusentals kemikalier från matförpackningar som plastflaskor och behållare inte bara kan –läcka, utan faktiskt redan läcker ut i maten – och vidare in i våra kroppar.
200 000 liter spolvatten
Undersökningar har även visat att många svenskar får i sig förhöjda halter av PFAS genom dricksvattnet.
Ännu en studie med forskare från Luleå visar samtidigt att biofilter som används för att rena dagvatten innehåller stora mängder PFAS-kemikalier.
Nu kan vi addera ytterligare ett orosmoment till listan, sedan minst 200 000 liter kemikaliehaltigt spolvatten, innehållande höga halter av PFAS, läckt ut i Göteborgs hamn.
Ett utsläpp som upptäcktes i augusti i år efter att en cistern brustit, skriver SVT.
Senaste nytt
Utreds som miljöbrott
Då rörde det sig om 500 kubikmeter, varav 300 kubikmeter kunde sugas upp. Det har dock inte hindrat det förorenade vattnet från att nå dagvattenbrunnar, varför händelsen väckt stark kritik.
Det råder samtidigt misstankar om att det kemikaliehaltiga vattnet spridit sig vidare, ned i marken. Något som ett närliggande bolag kunde larma om i samband med händelsen i somras, enligt SVT.
Ännu ett problem är saneringsarbetet, som pågår, men dessvärre har stött på patrull, då det uppges ha läckt från reningsanläggningen.
Utsläppet utreds nu som misstänkt miljöbrott.
Det här är PFAS
PFAS, eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en omfattande och komplex grupp med över 10 000 identifierade ämnen som har olika egenskaper och bred användning i samhället.
Det som förenar alla PFAS-ämnen är deras motståndskraft mot nedbrytning. Vissa av dem kan därför ha skadliga effekter på både människor och miljön.
Samtliga PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och förekommer inte naturligt i miljön.
(Källa: Kemikalieinspektionen)
Läs mer:
Farliga kemikalier i vårt dricksvatten. Dagens PS
PFAS-larm: “Förbjud vatten på flaska”. Dagens PS
Senaste nytt
Håll bokföringen i bakgrunden
Lägg din tid på det som gör skillnad, inte på onödig administration.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.