En man som lever under skyddad identitet efter att ha vittnat i ett uppmärksammat mordfall i Eskilstuna har nu valt att stämma staten på 31 miljoner kronor. Mannen hävdar att polis och åklagare olovligen har röjt hans identitet, vilket lett till att han och hans familj lever på flykt från hämndlystna kriminella.


Mest läst i kategorin

Mannen blev involverad i polisutredningen efter mordet i Årbyskogen i Eskilstuna 2018. Han kände både offret och den nu dömde mördaren, vilket gjorde honom till en nyckelperson i polisens arbete.
Enligt hans advokat Sebastian Scheiman vände sig polisens underrättelsetjänst direkt till mannen och bad om hjälp att identifiera mördaren.
“Polisens bedömning var korrekt, då han snabbt kunde samla in avgörande uppgifter som ledde utredningen framåt”, säger Sebastian Scheiman till SVT.
MISSA INTE: Myndigheten slår larm: De ungas matvanor blir allt sämre
Vittnets information läcktes till åklagaren
En central händelse inträffade när mannen vid ett samtal på en fotbollsplan fick höra mördaren erkänna mordet. Informationen vidarebefordrades till polisen, och mannen uppfattade att hans anonymitet var garanterad.
Men uppgifterna nådde snart åklagaren, som ville använda dem i rättegången. Åklagaren krävde att få veta mannens identitet och ansökte till och med om att göra en husrannsakan hos polisen för att få fram uppgifterna – ett krav som tingsrätten avslog.
Men vid den tidpunkten hade mannen redan förstått att hans identitet var i fara och gick med på att framträda som vittne.
Senaste nytt
Vittnets liv på konstant flykt
Efter rättegången fick mannen och hans familj skyddad identitet, men konsekvenserna blev förödande.
Familjen har tvingats lämna sitt hem och sina ägodelar, och kan inte leva ett normalt liv.
Kräver 31 miljoner kronor
Enligt stämningsansökan som nu lämnats in till staten kräver han ersättning på 31 miljoner kronor för de materiella och psykiska skador han och hans familj drabbats av.
Advokat Sebastian Scheiman förklarar att polisen först fick chansen att komma med ett motbud efter att ha fått en kopia av stämningsansökan. Men efter upprepade förlängningar av betänketiden satte de stopp.
“Vi har redan gett dem mer tid än normalt. De försöker bara fördröja processen”, säger Sebastian Scheiman.
MISSA INTE: Så mycket ökar användningen av antibiotika: “Vårt största hot”
Polisen avböjer att kommentera
Efter att SVT kontaktade polisen för en kommentar kom svaret från polisens pressekreterare Daniel Gazett:
“Vi avböjer att kommentera ärendet eftersom det handlar om en pågående rättsprocess.”
Hur domstolen väljer att hantera vittnets krav kan få långtgående konsekvenser för framtida polisutredningar och hanteringen av skyddade vittnen.
Läs mer om ekonomi:
Nu kan du låna SL-kortet av barn och barnbarn för enskilda resor
Svenska kronan reser sig – varför blir det billigare att köpa dollar?
Riksbankens stora blunder: Priserna stiger – Expert: “Bakslag”

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.
