News55

”Anna-Karin Hatt-effekt” lyfter Centerpartiet över riksdagsspärren

Anna-Karin Hatt, hon är Centerpartiets nya partiledare och det verkar ha gett partiet ett lyft i SVT/Verians senaste opinionsmätning
Anna-Karin Hatt är Centerpartiets nya partiledare och det verkar ha gett partiet ett lyft i SVT/Verians senaste opinionsmätning. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Stödet för Centerpartiet har ökat signifikant och partiet ligger inte längre under riksdagsspärren. Ökningen beskrivs som en ”Anna-Karin Hatt-effekt”.

ANNONS

Mest läst i kategorin

usa
Spela klippet
News55 TV

Så kan du bli en vinnare på handelskriget mellan USA & Kina

07 maj 2025

Efter en turbulent tid börjar det nu se ljusare ut för Centerpartiet. En ny opinionsmätning från SVT/Verian visar att partiets väljarstöd har ökat från 3,6 procent till 4,8, det skriver SVT.

Centerpartiet har legat nära riksdagsspärren i flera månader och den kraftiga ökningen med 1,2 procent beror bland annat på att de nu vinner över väljare från Moderaterna.

Klassisk borgerlig politiker

“Jag tror att vi ser en Anna-Karin Hatt-effekt. Vi vet också sedan tidigare att det inte är ovanligt att stödet för partier ökar i samband med partiledarbyten”, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig för Verian, till SVT.

Han säger vidare att hon är en ganska klassisk borgerlig politiker och menar att det är klart att hennes och Centerpartiets profil kan vara intressant för en del av Moderaternas borgerliga väljare.

Moderaternas väljarstöd har minskat med 2,2 procent och hamnar i SVT/Verians nya väljarbarometer på 18,1 procent, det är den lägsta nivån sedan början av 2024.

Kristdemokraterna ökar med 1 procent, till 4,4 procent, i den här mätningen och skillnaden mellan oppositionen och Tidöpartierna ökar, den är nu 9,5 procent, till oppositionens fördel.

ANNONS

Väljarbarometern i maj 2025

ANNONS
  • Socialdemokraterna 35,6 procent.
  • Sverigedemokraterna 18,9 procent.
  • Moderaterna 18,1 procent.
  • Vänsterpartiet 7,6 procent.
  • Miljöpartiet 5,7 procent.
  • Centerpartiet 4,8 procent.
  • Kristdemokraterna 4,4 procent.
  • Liberalerna 2,8 procent.

Risk att gå mot mitten

Det går trögt för flera av småpartierna och Per Rosencrantz skriver i en debattartikel i Dagens Industri att han tror att små partier riskerar att hamna under riksdagsspärren när de går mot mitten.

Han är kommunikationsrådgivare på Bellbird och var tidigare opinionsanalyschef för Moderaterna.

“Det råder allvarstider i Sverige. Krig i vårt närområde, osäkerhet kring Trump-administrationen och en svag tillväxt. Det är inte konstigt att över 60 procent av väljarna anser att Sverige utvecklas i fel riktning. Politiker från höger till vänster talar om samling och samsyn”, skriver han i DI.

Han ställer frågan varför vi ska ha åtta partier i riksdagen om alla ändå ska tycka likadant och skriver att det redan är trångt i mitten.

SVT:s partiledardebatt den 4 maj 2025, från vänster: socialdemokraternas Magdalena Andersson, vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, centerpartiets Anna-Karin Hatt, miljöpartiets språkrör Amanda Lind, sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, liberalernas Fredrik Malm som är partiets skolpolitiska talesperson, kristdemokraternas Ebba Busch och moderaternas Ulf Kristersson. I mitten programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft
SVT:s partiledardebatt den 4 maj 2025, företrädarna för de åtta riksdagspartierna är, från vänster: socialdemokraternas Magdalena Andersson, vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, centerpartiets Anna-Karin Hatt, miljöpartiets språkrör Amanda Lind, sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, liberalernas Fredrik Malm som är partiets skolpolitiska talesperson, kristdemokraternas Ebba Busch och moderaternas Ulf Kristersson. I mitten programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft.(Foto: Pontus Lundahl/TT)

Delvis självförvållade problem

ANNONS

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet fick i riksdagsvalet 2022 tillsammans 22 procent. vilket är rekordlågt.

“De små partiernas problem är delvis självförvållade, men de har också allt mindre utrymme att verka i när politiken rör sig mot mitten. Moderaterna och Socialdemokraterna har i allt högre grad börjat konkurrera om samma position: det pragmatiska, ansvarstagande mittenalternativet”, skriver Per Rosencrantz i DI.

Han menar att de fyra småpartiernas utrymme blir mindre av att det som tidigare ansågs ligga i svensk politiks ytterkant, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, snabbt gör allt de kan för att också tillhöra mitten.

Slipar bort sina kanter

Per Rosencrantz skriver att flera av de små partierna riskerar att åka ur och att de konstigt nog verkar tro att lösningen är att röra sig mot mitten, där det redan är trångt.

Han skriver att de små partierna verkar slipa bort sina kanter för att framstå som trovärdiga samarbetspartners när de är beroende av stödröster.

Per Rosencrantz menar dock att de små partierna blir mer utbytbara när de gör sig mer anpassningsbara och han tycker att svensk politiks spelplan just nu är för trång för att åtta partier ska få plats.

Skillnaderna är så små att väljarna knappt ser dem – och när väljarna inte ser skillnader, spelar det heller ingen roll vilket parti som driver vilken fråga”, skriver han i DI

ANNONS

Han tillägger att att det också finns risk att nya och mer extrema partier kan komma in i parlamentet när de befintliga partierna upplevs stå för nära varandra.

Läs mer på News55: Hon blir (troligen) Centerpartiets nya ledare efter Demiroks avgång

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS