News55

Arbetsmarknadsministern vill sänka lönegolvet

Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L), han utmanar företagens mest avskydda reform i Tidöavtalet
Mats Persson (L), utmanar företagens mest avskydda reform i Tidöavtalet. (Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 jan. 2025Publicerad: 20 jan. 2025

Arbetsmarknads- och integrationsministern vill sänka lönegolvet för arbetskraftsinvandring, vilket går emot regeringens ambition att höja det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som en del i Tidöavtalet införde regeringen hösten 2023 ett lönegolv på 80 procent av medianlönen vid arbetskraftsinvandring, det skriver Tidningen Näringslivet.

Lyssnar på näringslivet

Regeringen har ambitionen att höja lönegolvet till 100 procent av medianlönen, men det vill inte arbetsmarknadsminister Mats Persson (L).

Han vill stoppa höjningen av lönegolvet vid arbetskraftsinvandring och i stället sänka det, vilket han gått ut med i artiklar i Dagens Industri i december och i Dagens Nyheter, härom dagen.

Han vill dock inte fastställa någon lägsta nivå.

“Jag vill inte föregripa diskussionen om exakt nivå, men kan konstatera att Liberalerna är mer än villiga att lyssna på näringslivet”, säger han till DN.

”Om stora delar av industrin tycker att den nivå vi har nu är ett problem och att det därför borde vara något lägre, då är jag naturligtvis beredd att lyssna på det”, sade Mats Persson till Di.

ANNONS

Är emot statlig lönepolitik

ANNONS

Sveriges kommuner och regioner, SKR:s, ordförande Anders Henriksson välkomnar arbetsmarknadsministerns vilja att kompromissa om arbetskraftsinvandringen och lönegolvet.

“Kompetensförsörjningen är avgörande för välfärden. Det är bra att arbetsmarknadsministern nu öppnar upp för att parterna kan bestämma lönenivåer”, säger han till DN.

Han säger vidare att behovet av arbetskraft inom välfärden är större än tillgången samt att han är helt emot statlig lönepolitik och anser att den viktiga principen är att det är arbetsmarknadens parter som gör upp om lönevillkoren och kollektivavtalen.

Både SKR och Svenskt Näringsliv har tryckt på regeringen om att årets lönegolv ska bli hela 35 600 kronor, men hittills har migrationsminister Johan Forssell försvarat lönegolvet.

I ett meddelande till DN skriver han att ett förslag om 35 600 kronor inte har fastställts och att eventuella framtida förändringar är under beredning.

Det är Tidöavtalet som gäller

Det som avtalats i Tidöavtalet, där Sverigedemokraterna, (SD), ingår, är fortfarande det som gäller.

“Nuvarande nivå för lönegolvet är något som förhandlats fram mellan samarbetspartierna inom ramen för Tidöavtalet, och eventuella förändringar skulle i så fall behöva vara föremål för nya förhandlingar. Vad ett sådant hypotetiskt scenario skulle kunna utmynna i har vi inte för avsikt att spekulera kring, utan vi förhåller oss till och respekterar den överenskommelse som finns, säger SD:s pressekreterare Ludvig Grufman till DN.

ANNONS

För SD var skärpta villkor för arbetskraftsinvandringen ett vallöfte.

Bristen på kompetent arbetskraft visar politikernas oförmåga

Den svenska arbetsmarknaden står inför stora omställningar som på många sätt kommer att bli banbrytande, inte minst för marknaden själv. Bristen på rätt kompetens för att axla denna utveckling är ett stort hinder menar Unionen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS