Årets Äldreriksdag som ägde rum i Skandiahuset i Stockholm blev ett bra exempel på hur en vuxen politisk debatt bör vara.
Mest läst i kategorin
Det blev spänstiga samtal där representanterna för riksdagens åtta politiska partier valde att tala om sin egen politik utan att konsekvent kritisera sina motståndare.
Det var tredje året i rad som vi på News55 arrangerade Äldreriksdagen tillsammans med de tre stora pensionärsorganisationerna, PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna. Det första året, 2020, kom statsminister Stefan Löfven och talade. Förra året var riksdagen helt digital och i år, bara drygt två veckor före valet, var samtliga riksdagspartier inbjudna. En del kom med sina partiledare och det visar på hur viktigt partierna anser att vi årsrika är som väjare. Åtminstone före valet. Vi som är 65 år eller äldre är 28% av väljarkåren i årets val.
Skälet till att vi arrangerar Äldreriksdagen är att just frågor som berör oss äldre hamnar för långt ner på agendan i riksdagen och tenderar att försvinna. Hos oss kommer de högst upp. Ämnena som diskuterades var pensionerna, äldreomsorgen och ålderismen (diskriminering på grund av ålder).
Allt leddes med van och erfaren hand av Sverker Olofsson, före detta programledare på SVT. En årsrik man som visade att även äldre är kompetenta att leda tunga diskussioner.
Äldreriksdagen gjorde mig glad av många skäl. Vi fick klart för oss att pensionerna kommer att höjas nästa år. Det finns två olika lösningar på det från de bägge blocken i riksdagen, bägge vill höja pensionerna. Jag tror också att debatten om ålderismen gav panelen en tankeställare. Många i riksdagen är unga och tycks inte vara medvetna om vilken kompetens som går förlorad när äldres kunskap inte tillvaratas. Det finns en poäng i att även riksdagsledamöter inser att de också kommer att bli äldre.
Frågan ställdes till dem:
– Vad gör ni själva när ni närmar er 75 år?
Jag tror att den frågan väckte en del tankar hos panelen.
Framför allt gladdas jag åt den ton som samtalen höll. Man respekterade varandra och föredrog att lyfta fram sin egen politik istället för att smutskasta motståndarnas. Vid några tillfällen gavs det till och med beröm över blockgränserna. Det var länge sedan jag upplevde det i en politisk debatt.
Jag tror också att en Äldreriksdag behövs. Vi måste ständigt påminna våra politiker om att vi årsrika också finns. Att vi har rätt att kräva en dräglig tillvaro när vi åldras. Och att frågor som berör oss bör få ett större utrymme i debatten. Det är frågor som kommer att beröra alla.
Ni som missade årets Äldreriksdag har möjlighet att se den hos SVT Forum eller på News55:s Youtube-kanal.
Ta er tid att titta på den. Kanske hjälper den er att avgöra vilket parti ni ska rösta på. Och framför allt. Rösta den 11 september.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.