Vi i Sverige är sämst i världen på att ta tillvara äldres erfarenhet och kompetens. Här är årsrikedom en nackdel om man vill fortsätta att vara aktiv i arbetslivet eller i andra sammanhang.
Mest läst i kategorin
Det har nyligen beslutats av riksdagen, att vi måste arbeta längre innan vi kan gå i pension. Grundorsaken är att vi i allmänhet mår bättre högre upp i åldern och lever längre. Men bli inte av med ditt arbete under resans gång. Redan som femtioåring tillhör du inte de hetaste kandidaterna till ett arbete. Det är tveksamt om du ens blir kallad till anställningsintervju. Att vara yngre är däremot en merit. Så ser verkligheten ut på arbetsmarknaden idag.
Det råder en utbredd åldersdiskriminering på den svenska arbetsmarknaden.
Så ser det dessvärre ut även i Sveriges riksdag. Livserfarenhet värderas inte. Vi har just nu vår yngsta riksdag någonsin och det ser dessvärre inte ut att bli bättre efter höstens val. Den slutsatsen kan man dra då riksdagspartierna inte har äldre på valbar plats på sina vallistor.
Efter den här mandatperioden lämnar Barbro Westerholm 88 år, Liberalarena riksdag efter lång och trogen tjänst. Barbro har varit ljuset i mörkret i vår riksdag. Av de 349 ledamöterna i riksdagen är det idag bara 15 ledamöter som är 65 år eller äldre. Bäst är M med 4 ledamöter, Näst bäst är V med 3 ledamöter. Sämst är SD, C, L och MP med endast 1 årsrik ledamot var. S och KD har 2 var. Jag tycker att det borde vara betydligt fler. Femton personer som ur ett åldersperspektiv representerar 28 % av väljarna är uselt.
I Sveriges riksdag härskar Ålderismen. Den institution där de viktigaste besluten fattas. Där livserfarenhet är en tillgång och den institution som bör föregå som ett gott exempel för hela landet.
Vad det är som gör att vi i Sverige är så annorlunda när det gäller att uppskatta och värdera äldres kompetens än övriga världen?
Till höstens val kan vi 65-plussare avgöra valet. Vi är cirka 2,2 miljoner av väljarkåren och hur vi röstar kommer att ha en avgörande betydelse för valutgången. Vi är inte en homogen grupp. Det vi har gemensamt är att vi har uppnår en viss ålder och att vi sitter på en enorm livserfarenhet. Vi är dessutom extremt dåligt representerade i riksdagen och många av oss är missnöjda med den politik som berör oss äldre som bedrivs idag.
Det gäller pensionerna, äldreomsorgen, äldres trygghet och den utbedda diskrimineringen mot äldre, frågor som för många gånger hamnar långt ner på politikernas agendor. Den senaste tiden, inför valet, tycks riksdagspartierna ha insett att vi finns. Därför har pensionerna plötsligt blivit en viktig och angelägenfråga. En fråga som vi i flera års tid här på News55 har lyft. Sveriges pensionärer tappar hela tiden köpkraft med nuvarande pensionssystem.
Vi på News55 har också ofta, från våra läsare, fått uppmaningen att vi ska starta ett nytt politiskt parti som på ett bättre sätt försvarar de äldre än vad som görs av partierna idag.
Jag har alltid tyckt, och tycker fortfarande, att man ska agera inom de befintliga politiska partierna. Det är deras ansvar att man i Sveriges riksdag är en avbild av hela Sveriges befolkning. När det var för få unga i politiken agerande partierna och rekryterade fler unga. Dags att agera igen.
Vi äldre finns också. Vi har arbetat större delen av vårt liv och är värda en dräglig ålderdom. Lyssna på oss. Kasta inte bort vår erfarenhet och kompetens. Sätt stopp för ålderismen.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.