News55

Barnens flyktingbrev till Stefan Löfven

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 nov. 2015Publicerad: 10 nov. 2015

Statsminister Stefan Löfven har fått flera brev från barn som ställt frågor om flyktingkrisen och kommit med förslag på hur Sverige skulle kunna hjälpa mer. "Det är också viktigt att andra länder i EU tar sitt ansvar och erbjuder skydd till människor som flyr", svarar statsministern en brevskrivare som vill att Sverige ska erbjuda hem till flyktingar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Barn- och skolklasser har under den senaste tiden skrivit brev till Stefan Löfven om flyktingkrisen. En 11-årig flicka skriver:

“Jag föreställer mig hur det är att själv sättas i en proppfull båt och trängas och sedan kanske till och med dö! Så det jag alltså skulle vilja ta upp är att vi måste hjälpa dem. Att låta dem få hem här i vårt stora Sverige. Vi har plats. Mycket plats!”

      LÄS MER: Löfvens brev till 11-åring som ifrågasätter kungens pengar

Också viktigt att andra länder tar ansvar

Stefan Löfven svarar den 11-åriga flickan:

“Du skriver att du vill att vi i Sverige ska hjälpa de människor som flyr undan krig. Jag håller med dig. Sverige ska ge skydd åt de människor som flyr från krig och förtryck. Det är också viktigt att andra länder i EU tar sitt ansvar och erbjuder skydd till människor som flyr. Regeringen jobbar på olika sätt för att hela Europa ska ta sitt ansvar när det gäller att ta emot människor som flyr.”

En annan ung brevskrivare undrar om Sverige inte kan hämta hit flyktingar med flygplan, och får till svar:

“Regeringen tycker att det måste finnas fler lagliga vägar för att söka asyl, så att människor inte ska behöva riskera sina liv när de flyr till Europa. Regeringen tycker om att få in förslag på lösningar till olika problem och är glada att du delade med dig av din ide!”

ANNONS

9-åriga Tilda skriver till statsministern:

“Vi borde låta människor ansöka om asyl i sina hemländer så att de kan komma till Sverige säkert. Jag tror det verkar läskigt att åka i söndriga båtar över medelhavet. Kan vi fixa det?”

Brev om människosmuggling

Människosmuggling tas också upp i brevväxlingen mellan barn och statsministern. Stefan Löfven förklarar att den svenska regeringen anser att det bästa sättet att bekämpa människosmugglare är genom samordnade åtgärder på europeisk nivå, i nära samarbete med berörda länder och internationella organisationer.

  FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS