News55

Debatt: Så kan vi satsa på äldres sexuella hälsa

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 juli 2022

Jag ifrågasätter varför vi inte satsar mer på sexuell och relationell hälsa hos den äldre generationer, skriver sexologen Hanna Möllås i en debattartikel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är valår i Sverige som behöver förhålla sig till skjutningar, brinnande krig i närområdet, inflation och postpandemiska utmaningar. Det hade varit enkelt att agitera för samhällets utmaningar med kriminalitet och utanförskap. Det hade varit lika enkelt att söka syndabockar för vårt förfall och dystopiska framtidsscenarier.

Men jag väljer en annan väg. Nämligen lustens. Lust kan användas i så många sammanhang. Matlust, träningslust, arbetslust, sexlust ja, kort och gott, livslust. Tyvärr har lusten oftast tillskrivits ungdomens domäner, den barnsliga själen och den funktionella kroppen. På detta synsätt följer att behandling och samtal kring lustbefrämjande vård och behandling, lätt ses som lyxvård. Samtidigt betalar samhället stora summar för människors livströtthet och avsaknad av livsglädje.

I mitt arbete som barnmorska, psykoterapeut och sexolog står lusten i centrum. Genom att bana väg för den kan många olika ohälsor förbättras. Det är sällan gynnsamt att ställa olika vård och åldersgrupper mot varandra. Men jag ifrågasätter varför vi inte satsar mer på sexuell och relationell hälsa hos den äldre generationer. Åtskilliga studier visar på behovet och vinsterna med att erbjuda liknande vård vad gäller allt från samtal till behandlingar för äldre grupper.

Den åldrande populationen är fysisk stark i jämförelse med tidigare generationer. Därför lever allt fler i sexuella relationer även länge upp i åldrarna. Därför behöver vi bygga ut mottagningar som klarar av att bemöta dessa frågor även när vi inte längre kan gå till ungdomsmottagningar.

Lista på förslag:

  1. Alla utbildningar inom människonära yrken ska examinera i obligatoriska kurser som adresserar sexuell och relationell hälsa genom livet.
  2. Öppna mottagningar, likt ungdomsmottagningar, men för äldre personer. Mottagningarna kan vara i samma lokaler som vårdcentraler, men bemannas av vårdgivare med specialistkompetens.
  3. Kräv av vård av äldre inom omsorgen och på äldreboende ska anställa samtalspersoner som kan hjälpa äldre att bearbeta livets erfarenheter.

Hanna Möllås

Samtalsmottagning Livets Under

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS