News55

Hur blir det om KD:s nya betjänt Bert Karlsson får bestämma?

Artikelbild
Sverker Olofsson
Sverker Olofsson
Uppdaterad: 03 mars 2018Publicerad: 03 mars 2018

Visst kommer ni ihåg uttryck som ”Greven och betjänten” eller ”Drag under galoscherna”? Visst kan ni fortfarande se staplade ölbackar framför er? Bert Karlsson och Ian Wachtmeister. Mer eller mindre som ett skämt bildade de partiet Ny Demokrati och tog sig 1991 in i riksdagen med 6,7 % av rösterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är Bert Karlsson på gång igen. Draglok till Kristdemokraterna. Betjänten skall dra upp Ebba Busch Thor över fyraprocentspärren. Jag trodde det skulle bli Lars Adaktussons uppgift.

“Han når folk som inte tittar på partiledardebatterna” säger Ebba Busch Thor. Vilket gäng, funderar jag. Ebba Bush Thor, Bert Karlsson och Lars Adaktusson.

      LÄS MER: Digitalt utanförskap bland äldre är ett demokratiproblem

Vad innebär då Bert Karlssons återtåg i politiken? Ingen vet förstås, men jag tror inte att han ska underskattas. Jag tror till och med att av den trio som Kristdemokraterna nu verkar bygga sin valrörelse på är Bert Karlsson den som har störst chans att lyckas. Kristdemokraterna kan mycket väl räddas kvar i riksdagen av Karlsson, men jag tror inte att partiet tänkt färdigt kring konsekvenserna.

Det är svårt att förstå sig på Bert Karlsson. Hans parti Ny Demokrati förordade en restriktiv invandringspolitik, men på senare år har Karlsson tjänat pengar på flyktingboenden. Journalisten Björn Häger skriver att ”Ny Demokrati gick till val på billigare sprit, slopade lapplisor och roligare politik”. Ebba Busch Thor har möjligen rätt i att Bert Karlsson kan göra hennes parti lite mer folkligt – men har hon tänkt på vad partiet tycker om den image som följer med Bert Karlsson?

Bert Karlsson har en osannolik förmåga att märkas. Han hörs och han syns! Medierna ger alltid sken av att vara kritiska och negativa till Karlsson, men han finns med. Bert Karlsson är lite som Donald Trump. Han är övertydlig i sina åsikter och framför dem gärna på ett lite plumpt sätt. Karlsson är säkert en hederlig person, men han är inte så noga med exaktheten i debattens hetta. Det går hem! Det ger rubriker! Det är kul! Det är något annat än det vanliga!

      LÄS MER: Det Stockholmscentrerade föraktet är obehagligt

Ebba Busch Thor har noga påpekat att Bert Karlsson inte skall ha något inflytande över vilka frågor som diskuteras och vilka värderingar som förs fram under valrörelsen. Samtidigt berättar Bert Karlsson i Expressen vilka tio frågor som är viktigast för att vinna valet. Vad tror ni folk väljer att läsa först? Kristdemokraternas valplattform eller Karlssons förslag?

ANNONS

Frågan är retorisk.

Förslagen visar på Karlssons näsa för folklighet: Syna Migrationsverket och snabba på utvisningarna, säger han. Men detta är ju politiskt allmängods numera. Han vill också förstatliga den orättvisa sjukvården, öka kraven på bankerna och stoppa SMS-lånen. Lägg till det att han vill minska bidragsbrotten och stoppa matsvinnet.

Jag skulle tro att alla partier i princip har samma uppfattning, men när vi närmar oss slutet av augusti gissar jag att vi alla har en känsla av att det är Bert Karlssons alldeles egna idéer.

Valspänningen stiger och frågorna hopar sig! Hur skall Ebba Busch Thor lyckas tygla Bert Karlsson? Hur skall det se ut den dag Bert Karlsson och Lars Adaktusson står på samma scen?

Kristdemokraterna är idag under 3 % och rätt så utdömt. Bli inte förvånade om partiet klarar sig kvar. Frågan är: Beror det då på partiets politik? Beror det på Bert Karlsson, eller beror det på mediernas intresse av Bert Karlsson?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS