En färsk Novus-undersökning visar att svenska folket lider av djupgående ålderism.
Mest läst i kategorin
På frågan om lämplig ålder på en statsminister svarade 81% att maxåldern är 65 år och det ideala åldersspannet för detta högsta politiska uppdrag i vårt land ligger mellan 46 – 65 år. Ingenting tyder på att ålderismen minskat, snarare tvärtom.
Det krävs en mobilisering där var och en av oss deltar aktivt! Ålderismen berör oss alla.
När jag skriver detta är jag i New York. Det här är ju landet där politiker hela vägen upp till presidenter kan vara 80 plus – framröstade av det amerikanska folket.
I Sverige var liberalen Barbro Westerholm unik med sina 88 år när hon 2022 lämnade riksdagen. När hon gick bort i mars i år lämnade hon efter sig ett stort tomrum i den svenska politiken, som tycks lida av svårartad åldersfobi. Det finns nu ingen riksdagsledamot över 80 år. Bara fyra över 70, vilket är 1 % av riksdagens ledamöter. I den svenska befolkningen utgör 70-plussarna 16 %. Snacka om att riksdagen är snedrekryterad i förhållande till vårt lands ålderssammansättning. Spelar det någon roll? Svar ja!
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Varnande exempel
Riksdagen av idag saknar en stor del av den kunskap och erfarenhet som finns hos dem som levt länge. Och landets högsta politiska församling som borde föregå med gott exempel agerar varnande exempel. Folket röstar förvisso, och folkets fördomar reflekteras i riksdagen. Men de politiska partierna lägger själva grunden då de nominerar kandidaterna till kommuner, regioner och riksdag.
I New York brukar jag alltid promenera till Rockefeller Center, som minner om finansmannen, entreprenören och filantropen John D. Rockefeller. På högsta skyskrapan i detta omfattande komplex av imposanta byggnader finns en inskription med denne Rockefellers livsfilosofi: ”Wisdom and knowledge shall be the stability of thy times.” Alltså, visdom och kunskap ska bli din tids stabilitet John D Rockefeller verkade i det amerikanska samhällets näringsliv och politiska liv, åldersmässigt långt förbi det åldersstreck svenska folket nu satt för statsministeruppdraget. Han blev 98 år och jobbade in i det sista.
Till den mest grundläggande formen av visdom borde höra att årsrika människor normalt sett besitter omistlig livserfarenhet att brukas, inte minst i arbetslivet. Men den enkla visdomen tycks ha svårt att slå igenom.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
“Slaget om våra fördomar avgörs i vardagen”
På mitt hotellrum i New York förspiller jag en kväll med att titta på en filmkanal som kör gamla klassiker. Fastnar för ”The intern” med Robert Niro och Anne Hathaway. Den gamle mannen som får praktikplats som assistent till den superunga chefen. En historia om hur den äldres ratade kunskaper till slut slår igenom hela vägen upp och bidrar till att företagets vd och ägare inte går in i väggen, inte skiljer sig och inte minst att hennes nätförsäljningsbolag klarar krisen. Filmen borde ju ses i utbildningssyfte av varenda makthavare som har personalansvar. Och förresten av varje enskild medarbetare också.
Slaget om våra fördomar avgörs i vardagen, inte genom högtidliga tal eller statliga kriskommissioner.
Jag tittar ett varv till på Novus-undersökningen, som ju visar på låg acceptans för politiker äldre än 65 år. Frågan gällde specifikt statsminister. 81 % satte en gräns vid max 65 år. Noterar att män är något mer fördomsfria än kvinnor. Det finns faktiskt 2 % av männen som tycker att gränsen går vid 75 år. Och en futtig liten procent sträcker sig så långt att en svensk statsminister kan vara över 75 år. Åsikterna är markant präglade av de tillfrågades ålder. Ju yngre desto lägre tolerans för äldre politiker.
Slutsats?
Det krävs en mobilisering därför att de äldres kunskaper och krafter behövs om vi ska ha en chans att klara våra framtida utmaningar, som bland annat består i att vi äldre bara blir fler och fler.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Jan Scherman
diversearbetare och bl.a ordförande i Novus
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.