I Sverige lyser äldre riksdagsledamöter med sin frånvaro. I USA är det tvärtom där medianåldern i senaten är 65 år. Här är förklaringen till att det oftast är seniorer som beslutar om lagarna i USA, enligt SvD:s ledarskribent.
Mest läst i kategorin
Kontrasten till USA är lättförklarad, skriver SvD:s ledarskribent Janerik Larsson. Partierna i Sverige styr i högre grad medan deras roll är mycket begränsad i USA. Det är finansieringen av den amerikanska politiken som påverkar. Ofta bygger den på rika bidragsgivare.
Financial Times har i en undersökning visat att medelåldern är betydligt högre i USA än i andra demokratier. Medianåldern i kongressen har ökat sedan millennieskiftet. Utvecklingen går åt andra hållet för Tysklands förbundsdagen. Två länder där läget är oförändrat är det brittiska och franska parlamentet.
Medelåldern för senatorerna i USA är 65 år. I Riksdagen var genomsnittsåldern i fjol 46,5 år. Partierna SD, M och MP inga ledamöter över 64 år. Bland väljarna är dock 65-plussarnas andel 28 procent, skriver Jan Arleij i Senioren.
“Frågan är om lagstiftarnas ålder och vad det gör med politiken kommer förbli ett diskussionsämne under lång tid”, avslutar Janerik Larsson.
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.