News55

KD vill satsa 4 miljarder kronor på Sveriges pensionärer

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 08 juli 2017Publicerad: 08 juli 2017

Ebba Busch Thor (KD) varnar för framtida platsbrist på äldreboenden. På Kristdemokraternas pressträff i Almedalen presenterar hon en satsning om fler äldreboenden och höjt bostadstillägg för pensionärer. Samtidigt anser partiledaren att regeringen har svikit landets äldre. – Det pågår ett välfärdssvek, säger Ebba Busch Thor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I höstens budgetmotion har Kristdemokraterna inkluderat en satsning om totalt fyra miljarder kronor som ska gå till landets pensionärer. På partiets pressträff under Almedalsveckan tillkännager partiledare Ebba Busch Thor att satsningen gäller såväl utbyggnad av äldreboenden som höjt bostadstillägg, detta till följd av en alltmer växande befolkning över 85 år.

– I dag är det många äldre som får beskedet att det inte finns plats för dem på ett boende. Det är ett fruktansvärt besked att få. Därför måste vi bygga mer, säger Ebba Busch Thor.

      LÄS MER: Forssmed (KD): “Vi måste behandla våra äldre med värdighet”

Enligt partiets beräkningar kommer det att saknas 20 000 platser år 2030 om det inte byggs fler äldreboenden framöver. En miljard kronor ska fungera som en morot och gå till de kommuner som erbjuder boendeplats i tid. Det höjda bostadstillägget för pensionärer motsvarar en satsning om 2,5 miljarder kronor. Tillägget höjs från 5 090 kronor per månad till 7 500 för ensamstående, och från 2 545 kronor för sammanboende till 3 750, skriver Dagens Nyheter.

Samtidigt är Ebba Busch Thor kritisk till den nuvarande regeringens äldrepolitik och menar att man sviker Sveriges pensionärer.

– Vi har en regering som har ett högt tonläge när det kommer till välfärdsfrågorna. De har lovat runt i valrörelsen men har hållit väldigt tunt i regeringsställning. Det pågår ett välfärdssvek, säger Ebba Busch Thor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS