News55

"Skäl att sätta fokus på äldre"

Socialminister Lena Hallengren(S). Foto: Ulf Hammarlund
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 04 juli 2019Publicerad: 04 juli 2019

"Det finns många skäl att sätta fokus på äldre. Om 20 år kommer vi att ha 50 procent flera som är över 80 år än i dag", sade socialministern Lena Hallengren (S) när hon gästade News55:s Heta stolen i Almedalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Artur Ringart och Jan Scherman intervjuade. Scherman inledde med att konstatera att äldre inte varit i fokus i något av partiledartalen, så här långt, under Almedalsveckan.
— Bara Ulf Kristersson har nämnt de äldre. Och det var helt kort. Det var lite annat förra året, då alla partiledare tog upp de äldre i sina tal, sa Scherman, och tänkte på det viktiga valåret, då pensionärerna som grupp är att räkna med. 20 procent av befolkningen är över 65 år. Frågorna gled sedan in på varför äldre inte kan jobba längre än 67 år. Borde inte staten gå i bräschen för arbete högre upp i åldern.

— Som privatperson kan jag tycka att det borde bara så. Men vi följer regelverket och lagstiftningen. Jag tycker dock inte alla ska jobba till de är 75 år. Samtidigt är det en hissnande tanke att jag som är 45 bara har 20 yrkesverksamma år kvar, sa Lena Hallengren.

Lena Hallengren är socialminister. Men borde vi inte ha en minister som är ansvarig för äldre?
— Nej, jag tycker inte det. Nu ligger det under socialministern. Skulle ytterligare en minister vara inblandad blir det längre mellan besluten. Nu kan jag förhandla med mig själv. Jag tycker att det är bra som det är.

Pensionsålder är i dag satt till 65 år, men alla har rätt att jobba till 67.

— Vi måste börja se det som en möjlighet att flera både kan och vill jobba längre. Men samtidigt ska vi ha klart för oss att det är väldigt många som får ont i magen när det nämns att pensionsåldern ska höjas. Många vill inte jobba längre. Och orkar inte jobba längre.
För ett antal år sedan jobba partierna hårt för att få in yngre i riskdagen, och det har man lyckats med. I dag är 18 ledamöter födda på 90-talet och 84 stycken på 80-talet. Tittar vi i andra änden visar det att 1 person är född på 30-talet, 3 stycken på 40-talet och 34 ledamöter på 50-talet. Barbro Westerholm (L) är äldst med 86 år medan Ebba Hermansson (SD) är yngst med sina 23 år.
— Det är svårt att få in äldre personer på listorna. Bor man i valdistriktet Kalmar där jag kommer ifrån är det få äldre som vill lägga ner den tid det tar att vara riksdagsledamot. Kanske enklare om man bor i Stockholm och har nära till jobbet. I den lokala politiken förekommer däremot äldre i en betydligt större utsträckning, säger Lena Hallengren.

Socialministern har ett bollplank med äldre i form av ett pensionärsråd som sprutar idéer.

— Vi får väl se om någon av dem är beredd att kandidera 2022.

ANNONS

Ulf Hammarlund

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]