News55

Prao-praktiken slopas: Nu ska 14-åringar jobba ett helt år

praktik
Genom att låta eleverna arbeta lite varje vecka över en längre tid hoppas Sundbyberg skapa en mer hållbar och verklighetsförankrad arbetslivserfarenhet. (Foto: Jessica Gow / TT & Getty Images)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 28 maj 2025Publicerad: 28 maj 2025

I olika delar av Stockholm pågår en förändring i hur elever på högstadiet får möta arbetslivet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Istället för den traditionella praktik-veckan, där ungdomar jobbar intensivt i tio dagar, föreslås nu ett mer långsiktigt och flexibelt sätt att jobba.

Tanken är att elever ska arbeta två timmar i veckan under hela året, och dessutom få betalt för sin insats.

Det handlar om att skapa en verkligare koppling till arbetslivet och ge unga en chans att prova på jobb på riktigt.

MISSA INTE: Dagens ungdom: Allt fler studenter stängs av för fusk med AI. News55

sundbyberg praktik
För elever i Sundbyberg kan detta system bli till verklighet. (Foto: Henrik Holmberg / TT)

SAO istället för PRAO

Praktik eller prao har länge varit en fast del i svensk skola, men ibland kan det kännas som en snabb och intensiv paus från studierna, snarare än en verklig erfarenhet av arbetslivet.

Med den nya modellen, kallad SAO, vill Sundbyberg göra något annorlunda.

ANNONS

Genom att arbeta regelbundet och under en längre tid får eleverna möjlighet att lära sig vanor som punktlighet och ansvar, sådant som är viktigt på en arbetsplats.

Det handlar inte bara om att testa olika yrken under kort tid, utan om att få en verklig känsla för vad ett jobb innebär i vardagen.

I Upplands Väsby på Väsby Skola är modellen redan införd.

De vill verkligen jobba och tjäna pengar, och de vänder sig till mig för att jag är den enda kontakt de har. Genom den här satsningen kan de börja bygga sitt eget nätverk, tjäna pengar, få insikt i hur det fungerar på en arbetsplats på riktigt. De växer och får makt över sitt eget liv helt enkelt”, säger rektorn Johan Segerfeldt i ett pressmeddelande.

ANNONS

Pengar för praktiken?

Att få lön för arbetet är också en viktig del i det nya konceptet.

Eleverna ska få 120 kronor i timmen.

Många unga kan känna att det är svårt att komma in på arbetsmarknaden, och genom att knyta kontakter redan under skoltiden hoppas Sundbyberg att fler ska få möjlighet till sommarjobb eller andra anställningar i framtiden.

ANNONS

“Det är givetvis riktiga arbeten som behöver utföras. Förhoppningen är att när man knyter den här kontakten med arbetsplatsen får man kanske sedan börja sommarjobba och hoppa in efter att SAO-perioden är slut. Det har jag hört från andra kommuner, att både arbetsgivare och elever är glada”, säger Ayla Eftekhari (S), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden, till Mitt i Stockholm.

Stöd från flera håll

Initiativet har fått positivt gensvar från flera politiska håll i Sundbyberg.

Oavsett partifärg ser man fördelar med att ungdomar får en mer stabil och verklighetsförankrad introduktion till arbetslivet.

Det finns en oro över att många unga upplever sin framtid som osäker, och här vill man skapa en konkret väg framåt.

“Vi har sett att många unga inte känner att livet framför dem blir som de vill. Det här skapar direkt kontakt med arbetsmarknaden, man kan tjäna pengar och det skapar arbetsmoral”, säger Douglas Thor (M), andre vice ordförande i grundskole- och gymnasienämnden.

Näringslivet välkomnas att delta

För att modellen ska fungera behöver skolorna och kommunen ett gott samarbete med det lokala näringslivet.

ANNONS

Företag i Sundbyberg kommer att kontaktas för att erbjuda arbetsplatser där eleverna kan bidra med verkliga arbetsuppgifter.

Aller Media är ett av de företag som under våren tagit emot elever från Väsby skola.

“Det pratas väldigt mycket om vikten av förebyggande insatser i samhället i dag, inte minst i kontexten unga och psykisk ohälsa och unga och kriminalitet. Här var ett initiativ som vi på Aller Media tyckte var både genomarbetat och genuint, därför ville vi gärna vara med. För Feminas del ser vi det som en vinst tillbaka, att få in en ung tjej i teamet som kan ge oss insikter om hur unga konsumerar media, vad man vill läsa mer eller mindre om och vilka frågor som känns brännande. Det känns jättebra och kul!”, säger Malin Roos, chefredaktör på Femina, i ett pressmeddelande.

Se även:

Lärare tejpade elevers munnar – sparkas. News55

Amerikanska skolor har högre säkerhet än svenska – mot skjutningar. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

ANNONS
ANNONS