Tidigare anställda på kafékedjan Bröd & Salt i Stockholm beskriver en arbetsmiljö där skadedjur blev en del av vardagen – och där chefernas reaktioner lämnade mycket att önska.


“Jag ville inte ens närma mig kassadisken för att råttorna var där under. Samtidigt är det kunder i hela butiken”, säger Kim, som arbetade på ett av kaféerna sommaren 2024, till SvD.
Hon berättar hur en kollega skrek till efter att ha sett råttor rusa in under disken, kort före öppning. Ändå blev beskedet från cheferna att fortsätta arbetet som vanligt. Kim, som egentligen heter något annat, valde att säga upp sig kort därefter.
På ett annat kafé i kedjan jobbade Noel, gymnasieelev på extrajobb. Han berättar om liknande upplevelser.
“Jag kollar mot kylarna och ser en råtta som springer där under. Jag är inte rädd för djur, men tyckte det var äckligt, för det är ju skadedjur liksom”, säger han.
MISSA INTE: Hör den vegetariska sillen hemma vid högtider – för fiskens skull?
Myror bland bullar och Bröd & Salt
I båda fallen ska skadedjuren ha synts till flera dagar innan åtgärder vidtogs. Chattar mellan anställda, som SvD tagit del av, visar att problemen pågick i över två veckor innan någon butik stängdes för sanering. Under tiden fortsatte serveringen som vanligt.
Kim beskriver också hur hon såg myror krypa på bakplåtspappret vid bullarna, strax innan hon skulle sälja dem. Någon möjlighet att kassera varorna fanns inte.
“Jag kände mig skyldig, men vad skulle jag göra? Vi fick inte slänga dem”, säger hon.
Även kunder hos Bröd & Salt har reagerat. En besökare berättar att hon hittade myror under sin bulle – några klättrade till och med upp på hennes arm. Hon lämnade tillbaka bullen men drack upp kaffet i chock.
MISSA INTE: Bankomat-vd: “Strulet med kontanterna är vårt fel”
Senaste nytt
Myndighet: “Ska hanteras omedelbart”
Miljöförvaltningen i Stockholm bekräftar att de mottagit klagomål och vid flera tillfällen konstaterat råttspillning.
Enligt enhetschef Kajsa Eriksson är skadedjur i serveringslokaler allvarligt, inte minst eftersom de kan sprida bakterier.
Förutom råttor har tidigare anställda också larmat om bananflugor och stora mängder myror, särskilt vid salladsbaren och kaffestationen. Problemen ska enligt dem ha förvärrats av ett pressat arbetsschema, som gjorde det svårt att hålla rent.
SVD har tidigare gjort utredningar kring matförgiftningar som folk har fått på Bröd & Salt.

MISSA INTE: SVT lägger ned “Ovärderliga” träningsprogrammet för äldre
Bröd & Salt: ”Agerar direkt”
Bröd & Salt har inte svarat på SvD:s frågor under de två veckor tidningen sökt dem. Däremot har pr- och marknadsansvariga Annelie Vest tidigare kommenterat liknande händelser.
”Vi har också påbörjat ett omfattande förbättringsarbete för att ytterligare stärka uppföljning, utbildning och kontroll i hela organisationen”, skrev hon i ett mejl till tidningen.
Hon tillägger att alla butiker regelbundet inspekteras, både internt och externt, och att företaget har ett avtal med saneringsfirma som gör förebyggande kontroller. Skulle något upptäckas, påstår hon, agerar kedjan ”direkt”.
Men för Kim och Noel kom åtgärderna för sent. De jobbar inte längre kvar på Bröd & Salt, och båda beskriver hur upplevelsen påverkat deras syn på arbetslivet.
“Det tog alldeles för lång tid för cheferna att agera. Redan när den första råttan dök upp borde saneringsfirman ha skickats. Men de var så otroligt obrydda”, säger Kim.
Läs mer om ekonomi:
Mathäleri hotar hela systemet – krav på nationell offensiv
Stängd bankomat säkerhetsfråga: ”Kontanter på väg att försvinna?”
Barnfamilj fastlimmad i Norrköping

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.