News55

Rekordhöjda elnätsavgifter – fasta kostnader slukar elräkningen

elräkningen
Elräkningen lär bli ännu högre inom kort. (Foto: Andrey Images och PixelsEffect Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 21 maj 2025Publicerad: 21 maj 2025

Trots statliga försök att bromsa priserna fortsätter elnätsbolagen att höja – nu slår ökningen nytt rekord på elräkningen. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

företaget
Spela klippet
News55 TV

Företaget som använder lågpris som tillväxtmotor i kristider

21 maj 2025

För tredje året i rad höjs elnätsavgifterna kraftigt – men i år sticker det ut. Enligt en ny rapport från Nils Holgersson-gruppen handlar det om den största ökningen på tre decennier. För ett vanligt hushåll i lägenhet innebär det nästan elva procents höjning bara i år.

“Det är de här fasta avgifterna som tar en allt större del av din elräkning”, säger Rikard Silverfur, som företräder Fastighetsägarna och är ordförande i Nils Holgersson-gruppen till TT.

Den årliga mätningen, som genomförs av flera bostadsorganisationer, visar att det inte längre är elförbrukningen i sig som påverkar hushållens kostnader mest, skriver Dagens Industri.

I stället är det elnätsavgiften – alltså den kostnad du betalar för att alls ha el framdragen till din bostad – som äter upp en allt större andel.

MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige (E55)

En allt mindre rörlig kostnad

Under många år har hushåll fått höra att det lönar sig att spara el. Och det stämmer fortfarande – men betydelsen har minskat. 

När de fasta avgifterna höjs kraftigt, samtidigt som elskatten och momsen också stiger, blir det mindre som påverkas av den egna elförbrukningen.

ANNONS

För den som bor i lägenhet kan elnätsavgiften ibland kännas som en självklar men stillastående post. 

MISSA INTE: Vedervärdigt: Giftiga kemikalien PFAS i precis allt vi äter och dricker

ANNONS

Ett naturligt monopol styr elräkningen

Men faktum är att dessa avgifter regleras av en myndighet – Energimarknadsinspektionen – som fastställer hur mycket elnätsbolagen får ta ut. 

I praktiken innebär det att bolagen har ett slags naturligt monopol, eftersom det bara finns ett nät per område.

Trots kritik från flera håll har dessa bolag successivt fått grönt ljus för att höja sina intäktsramar. Det är dessa beslut som nu slår igenom med full kraft i konsumenternas elräkningar.

Den senaste höjning är ett rekord i hur mycket det höjdes på en gång. (Foto: Pixelshot och Roland Magnusson Images)

MISSA INTE: Svenskarna ska lära av danskarnas konsumtion av fullkorn

ANNONS

Ett system i obalans?

Elnätsföretagen har länge motiverat sina höjningar med att näten behöver byggas ut och moderniseras i takt med den ökande elektrifieringen – allt från fler elbilar till höjda krav på industrin. Men enligt Rikard Silverfur stämmer inte riktigt den bilden.

“Vi har hört det här argumentet väldigt länge och Energimarknadsinspektionen har granskat och sagt att det inte stämmer. De bygger inte ut i den omfattningen som de själva säger att de gör”, säger Rikard Silverfur till Dagens Industri. 

Det väcker frågor kring rättvisa, långsiktighet och incitament. För den som under lång tid lagt om sina vanor för att minska sin elförbrukning kan det nu kännas som om insatserna tappat i betydelse. 

När större delen av räkningen består av avgifter som inte påverkas av hur mycket el du använder, försvinner också en del av viljan att anstränga sig.

Elräkningen drabbar alla – men inte lika

För många hushåll, särskilt de som redan anpassat sig efter tidigare prischocker, kommer den nya höjningen som ett hårt slag. Och även om alla betalar elnätsavgift, så slår den inte lika. 

I mindre lägenheter kan de fasta avgifterna bli en oproportionerligt stor del av räkningen, särskilt om hushållet består av en eller två personer.

ANNONS

Plötsligt blir den fasta kostnaden större än den del du själv kan påverka.

För äldre som bott länge i samma bostad, kanske med god vana att hålla nere förbrukningen, märks skillnaden tydligt. 

Läs mer om ekonomi:

Vad kostar egentligen ny kärnkraft Sverige?

Så lurar de dig på resan – vanliga bedrägerier i nio storstäder

Paradiset i kris – thailändska ön närmar sig bristningsgränsen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS