Tacofredag, bananpizza och spagetti med köttfärssås är populära inslag i många svenskars hem. Men det är inte alla som uppskattar tolkningarna av de klassiska rätterna, skriver Göteborgs-Posten.
Mest läst i kategorin
Spagetti bolognese är ett vanligt inslag i många svenskars vardagsmat. Men bjuder du en italienare på samma rätt så möts du förmodligen av höjda ögonbryn. Köttfärssås, eller ragu, bör serveras med tagliatelle för att komma till sin rätt. Såsen fäster sig nämligen bättre på den bredare pastan.
En annan italiensk maträtt är pizzan, som ursprungligen bakades med mozarella, tomat och basilika. I Sverige kommer dock pizzan i många olika former och varianter. En inte helt ovanlig ingrediens är banan, vilket har skapat en del reaktioner på sociala medier.
– Herregud, konsistensen! Nej, det är meningslöst. Varför banan? undrar matinflueraren Francesco Zini förfärat, efter att ha smakat pizzan “Tropicana”.
“Svenne-tacos”
Den mexikanska maträtten tacos är enormt populär i Sverige. Det har till och med blivit tradition för många familjer att ha “tacofredag”. Men svenskarnas sätt att äta tacos skiljer sig från hur man äter det i Mexiko.
– I Mexiko gör man tacos med mjukt tortillabröd, aldrig med krispigt tortillabröd som det var där. Det kallar vi tostadas. Man serverar det också med ingredienser som vi inte äter i Mexiko som spiskummin och majs på burk. Det skiljer sig verkligen från de tacos jag är van vid, säger Ana-Gema Talentino till GP.
“Ris med grejer”
Antonio Serna är kökschef på restaurangen Spanska köket i Göteborg. Han har ätit paella på flera ställen i Sverige och är måttligt imponerad.
– När jag har ätit paella här i Sverige har det varit tre-fyra centimeter ris. Man brukar också fylla den med många olika ingredienser. Men då är det inte paella utan “ris med grejer”.
En paella ska bestå av ett tunt lager ris och man bör använda sorten bomba, som inte klumpar sig. Man bör även tillaga rätten i en paellera, en rund och låg panna med två handtag.
Kunskap och respekt
Kocken och tv-profilen Jimmy Guo tycker att man får experimentera med andras nationalrätter, så länge man gör det med respekt.
– Vi måste gå ifrån tanken att andra inte får röra nationalrätter. Folk får gärna laga kinesisk mat och förnya den. Men då bör man också ha kunskap och respekt för hur det görs egentligen, säger Guo till tidningen.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.
Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.