News55

Så gick det sedan för skådespelarna i "Skärgårdsdoktorn"

Artikelbild
Minns du skådespelarna i den populära tv-serien Skärgårdsdoktorn? Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 jan. 2024

Skärgårdsdoktorn är en av de mest populära tv-serierna genom tiderna. Här kan du läsa hur det gick för skådespelarna sedan och vad de gör idag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I tv-serien fick tittarna följa läkaren Johan och hans dotter Wilma, som spelades av Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Strange. Karaktärerna gjorde intryck på svenska folket, det blev väldigt populärt att döpa sitt barn till Wilma och man kunde sticka en kopia av Johans tröja.

Nu har det gått tre decennier sedan den första säsongen av Skärgårdsdoktorn sändes. Tidningen Allas har tagit reda på hur det gick för skådespelarna sedan och vad de gör idag:

Ebba Hultkvist Strange som spelade Wilma Steen

Idag är Ebba Hultkvist Strange 40 år. Hon är gift och är mamma till döttrarna Greta och Hedda. Hon fortsatte med skådespeleriet ett tag efter Skärgårdsdoktorn och var bland annat med i Filmen Festival som kom 2001.

Efter gymnasiet valde hon dock ett annat spår. Hon tog en examen i civilekonomi på Handelshögsskolan. Idag är hon delägare i ett företag som specialiserar sig på rekrytering inom pr och kommunikation.

Hon har dock fortsatt som skådespelare också. Hon medverkade i tv-serien Den inre cirkeln och har en roll i Eagles på SVT. Ebba har även synts i tv-programmet På Spåret då hon tävlat tillsammans med Samuel Fröler.

ANNONS

Samuel Fröler som spelade doktor Johan Steen

Innan Samuel Fröler slog igenom stort i Skärgårdsdoktorn medverkade han i tv-serierna Tre kärlekar och Den goda viljan. Idag är han 60-plus och har fortsatt sin skådespelarkarriär, bland annat har han synts i tv-serier som Modus och Innan vi dör. Han har även gjort rösten till Shrek.

ANNONS

Privat är han gift och har tre barn som alla är över 30 år idag.

Doktor Johan och dottern Wilma, spelades av Ebba Hultkvist Strange och Samuel Fröler, två mycket uppskattade karaktärer. Många tittare stickade till exempel en kopia av doktorns tröja. Foto: TT

Helena Brodin som spelade Syster Berit

Helena Brodin gjorde rollen som sköterskan Berit i Skärgårdsdoktorn. Efter serien fortsatte hon att verka som skådespelare och skrev också en bok om Shakespeare tillsammans med sin make Gösta Friberg. Hon har även läst in ett antal ljudböcker.

Nu lever hon pensionärsliv och är 85 år fyllda. Som en rolig kuriosa kan nämnas att hon är kusin med skådespelerskan Christina Schollin.

Sten Ljunggren som spelade Axel Holtman

Sten Ljunggren gestaltade Axel Holtman, skärgårdsdoktorn som gått i pension. Pension är dock något själv inte har tagit, han är över 80 idag men aktiv i många roller som skådespelare. Han medverkade i den senaste julkalendern Mirakel på SVT och sågs nyligen i Lukas Moodyssons film Tillsammans 99 som är en uppföljning av hur det gått för hippiegänget, 24 år senare efter första Tillsammans-filmen. Sten Ljunggren har synts i en mängd sammanhang under sin långa skådespelarkarriär och i år fick han en Hedersguldbagge för sina insatser under 50 år som skådespelare.

Syster Berit i samspråk med den pensionerade skärgårdsdoktorn Axel. I rollerna syntes Helena Brodin och Sten Ljunggren. Den sistnämnde lever långt ifrån ett pensionärsliv privat idag. Foto: TT
ANNONS

Göran Engman som spelade Sören Rapp

Göran Engman spelade brodern Sören till syster Berit i Skärgårdsdoktorn. Därefter har han främst synts till på scenen i Uppsala stadsteater, där han medverkat i bland annat Kung Lear och Farliga förbindelser.

Marie Richardson som spelade Eva Steen

Eva, som var fru till Johan och mamma åt Wilma spelades av Marie Richardson som under många år varit en väletablerad skådespelare med många roller i filmer och tv-serier. Vi har bland annat sett henne i Johan Falk-filmerna.

Privat är hon gift sedan många år med en annan känd skådespelare, Jakob Eklund och tillsammans har de två barn.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS