News55

Så kan du minska risken för hjärtsjukdom med 50 procent

Artikelbild
Ny forskning visar vad som kan skydda hjärtat. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 30 nov. 2023

Det har gjorts en ny forskningsupptäckt kring något som kan skydda våra hjärtan. Och det är en enkel sak som kan införas i vardagsrutinerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är gröna bladgrönsaker, som spenat och ruccola, som kan skydda vid hjärtinfarkt, enligt ny forskning. Den nya upptäckten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of clinical investigation och har finansierats av Hjärt-Lungfonden, skriver Aftonbladet.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

– Det är en studie som är en del av ett stort projekt som handlar om hur röda blodkroppar kan vara skyddande mot hjärt-kärlsjukdom, säger John Pernow, huvudman för studien, professor i kardiologi vid Karolinska institutet och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Skyddande effekt

I studien lottades 45 patienter med högt blodtryck till tre grupper. En av grupperna fick äta gröna bladgrönskaer som innehöll 300 milligram nitrat. Den andra gruppen fick motsvarande mängd nitrat i tablettform och den tredje gruppen fick nitratfattiga grönsaker.

Därefter undersöktes effekterna av de röda blodkropparna i en experimentell modell av hjärtinfarkt.

– Det visade sig att nitrat hade en skyddande effekt på hjärtat vid kraftig syrebrist genom att aktivera de röda blodkropparna som frisätter en skyddande substans. Röda blodkroppar från gruppen som åt gröna bladgrönsaker hade det bästa skyddet, säger John Pernow till Aftonbladet.

ANNONS

Bidrar med kunskap

ANNONS

Han säger att man sedan tidigare känt till att nitratbehandling kan ha en positiv effekt på blodtrycket, men att man också ville se om det har en effekt även på de röda blodkropparna. Nu kommer man att fortsätta med ytterligare kliniska studier.

Nitrat finns i ruccola och spenat, men även i rödbetor, rädisor och mangold.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom med nästan 50 procent, enligt Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

– Den här forskningen bidrar med kunskap som kan leda till nya sätt att förebygga skadorna vid en hjärtinfarkt, säger hon till Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS