News55

Så kan oroande virus leda till nya pandemier

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 mars 2023

Så kallade zombievirus kan i framtiden få nytt liv. Nu finns det oro bland forskare att de kan leda till nya pandemier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Permafrosten i Sibirien smälter nu på grund av den globala uppvärmningen. Virus som legat nedfrusna i över 40 000 år håller på att frigöras. En fransk forskare har enligt SVT kunnat visa upp ett virus som legat vilande och som nu lyckats bli aktivt igen när det fördes in i amöbor.

– Det här visar att forntida virus kan väckas till liv när de kommer i kontakt med till exempel vatten, säger Birgitta Evengård, professor vid institutionen för mikrobiologi vid Umeå universitet.

Äldsta provet som den franska forskargruppen kunnat bevisa att det väckts till liv var 48 500 år eller äldre. Enligt Birgitta Evengård så finns det uppenbara risker för att nya pandemier kan uppstå.

– Det tar tid för våra immunförsvar att anpassa sig till nya virus och har vi inte friska ekosystem har vi ingen mänsklig hälsa.

Många av de samarbeten som pågick med ryska forskare har nu avbrutits i samband med kriget. Av denna anledning saknas därför en hel del viktig data från Sibirien.

– Klimatförändringarna i Arktis går snabbt nu, vi måste vara proaktiva och ligga steget före. Vi forskare kan så mycket, men vi måste jobba tillsammans, säger Birgitta och lyfter även vikten av mer övervakning, ökad beredskap och samarbeten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS