Under torsdagen ska Utbetalningsmyndigheten presentera uppgifter om misstänkt felaktiga utbetalningar från landets välfärdssystem.
Mest läst i kategorin
Utbetalningsmyndighetens övergripande uppdrag är att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från våra välfärdssystem.
Myndigheten kan samköra data från olika aktörer för att uppmärksamma andra myndigheter på felaktiga utbetalningar eller misstänkt bidragsfusk, det rapporterar Sveriges Radio.
De kan till exempel jämföra Försäkringskassans utbetalningar med inrapporterade inkomster får att på så sätt upptäcka felaktigheter i utbetalningar av sjukpenning.
I dag släpps de två första rapporterna från Utbetalningsmyndighetens kunskapsfunktion, de redogör problembilden för bidragsbrott och felaktiga utbetalningar inom sjukpenning och studiestöd.
Går till kriminella
Per Eleblad, generaldirektör på Utbetalningsmyndigheten, tycker inte att pengar ska gå till människor som inte har rätt till dem.
“Det är kriminella som har nyttjat den, vilket leder till att andra som borde ha de här pengarna får för lite pengar och inte kan göra allt de borde”, säger han till Sveriges Radio.
Enligt honom betalas mellan 15–20 miljarder kronor ut felaktigt varje år.
“De felaktiga utbetalningarna och bidragsbrotten är omfattande och det känns bra att vi nu är igång med våra underrättelser och kan bidra till att vända utvecklingen”, säger Per Eleblad i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Återbetalning eller polisanmälan
“Vi har fokuserat på två områden, missbruk av sjukpenning och för höga inkomster i samband med studier. Våra datamodeller har snabbt gett resultat och vi kan nu börja skicka underrättelser till de utbetalande myndigheterna, säger Per Eleblad i pressmeddelandet.
Nu har Försäkringskassan och CSN fått uppgifter om cirka 300 fall av misstänkta felutbetalningar, det handlar om ungefär 150 fall per myndighet.
Totalt misstänks att Försäkringskassan felaktigt har utbetalat 10–15 miljoner kronor, än så länge finns ingen summa om de felaktiga utbetalningarna från CSN.
Nu är det upp till de här två myndigheterna att ta ärendena med felaktiga utbetalningar vidare och kräva att felaktigt utbetalade pengar återbetalas, eller polisanmäla misstänkta bidragsbrott.
“Sannolikheten att man ska bli upptäckt ska ju öka och den kommer öka och jag ser att den redan nu har ökat i och med att vi har börjat göra de här körningarna i och med att det är så pass omfattande fel”, säger Per Eleblad till Sveriges Radio.
Tog felaktigt ut hundratusentals bidragskronor
En man i Örnsköldsvik tog ut totalt drygt 200 000 kronor i föräldrapenning. Problemet? Han var hemma med ett barn som inte hade rätt att vistas i Sverige, skriver Allehanda.
Senaste nytt
Håll bokföringen i bakgrunden
Lägg din tid på det som gör skillnad, inte på onödig administration.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.