Den svåra och känsliga frågan om dödshjälp är ständigt pågående och är en väldigt snärjig debatt att ta. Vill vi ha kontroll över allt? Till och med döden.
Mest läst i kategorin
Läkarförbundet har gjort en undersökning om inställningen till dödshjälp och svaret blev inte helt klockrent. Många av de läkare som svarade att de var positiva, var inte villiga att kunna utföra handlingen.
– Som läkare har vi etiska regler att följa. Vi ska till exempel inte medverka till åtgärder som syftar till att påskynda döden. Som patient måste man vara säker på att läkaren inte har en “dold agenda”. Det vore ju förfärligt att behöva vara osäker, säger Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsområde, till Aftonbladet
I botten handlar det om ett uttryck för att samhället förändras, att vi vill bestämma över våra liv och ha kontroll över det och även hur vi ska dö. Fenomenet speglar en samtid där individualismen har stor makt.
– Det kan ju verka bra, men då måste man förstå vad dödshjälp handlar om. När man är gammal och sjuk förändras de kognitiva funktionerna och det är inte lika lätt att ta ett genomtänkt beslut om att leva eller dö. Om man dessutom känner sig pressad av anhöriga eller inte vill ligga samhället till last, blir det ännu värre. Jag tror personligen att ju mer man vet om dödshjälp, desto mer negativ blir man. Jag tycker själv att det verkar hemskt att ha dödspatruller som har till uppgift att ta livet av folk, säger Torsten.
I Sverige är inte dödshjälp tillåtet medan länder som Belgien, Nya Zeeland och Kanada till exempel har andra regleringar eller kryphål för att kunna ge dödshjälp och enligt enkätundersökningen i våras ställer sig fyra av 10 svenska läkare positiva till utförandet.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.