News55

Så skapade corona en klappjakt på oss äldre

Stockholm 20200419
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 21 apr. 2020Publicerad: 21 apr. 2020

Hur ser det ut på andra sidan? Hur kommer världen och Sverige att se ut när pandemin är över? Hur kommer våra värderingar och vårt sätt att se på livet vara? Och hur kommer vår syn på våra medmänniskor att vara?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett är säkert, vår syn på äldre kommer att ha förändrats till det sämre. Innan pandemin var alla över 60 år en ovärderlig tillgång till livet i allmänhet och till arbetslivet med sin breda erfarenhet och kunskap, något man förvärvar i takt med stigande ålder. Fredrik Reinfeldt satte tonen redan 2012 då han började tala om ett arbetsliv till 75 års ålder. Det vårades för oss äldre.

Men så kom vintern och pandemin. Och ganska snart kunde vi se två nya sätt att se äldre. Dels var ju alla experter och professorer som ledde informationen från myndigheterna och alla som kallades till tv-kanalernas nyhetsstudios en minst sagt erfaren och äldre samling. Vi fick nya starka tv-profiler som statsepidemiologen Anders Tegnell, 64, bakteriologen Agnes Wold, 65 och professor Johan Giesecke, 70. Hyllade veteraner med en samlad kunskap, förvärvad under de år de varit aktiva i sina yrken.

Samtidigt pekades gruppen över 70 år ut som den stora riskgruppen att drabbas av Covid-19. Inte alla tog tigande emot degraderingen från resurs till risk. Krönikören Karin Thunberg, 70, skrev en krönika på ämnet. ”På sju sekunder blev jag stämplad som uråldrig”, skrev hon bland annat. Magasinsprofilen Amelia Adamo, 73, skrev att ”70 är det nya 50” och att hon minsann tänkte leva som vanligt.
Bägge fick en hatstorm utan dess like emot sig. Bägge har pudlat och lagt sig i karantän, och tystnat.

All information från myndigheterna, statsministern och själva kungen har handlat om tre saker: tvätta händerna, håll avstånd och skydda gamlingar. Vi äldre ska hållas isolerade för att minimera risken att bli smittade och därmed ta upp sjukvårdsplatser för de som bättre behöver dem. När dessa direktiv upprepats tillräckligt ofta blir de de nya normerna. Då glömmer man gärna bort att de över 70 samtidigt uppmanats av myndigheterna att gå ut och röra på sig för att få välbehövlig motion och bryta isoleringen.

Några äldre på Östermalm avslutade sin lagstadgade promenad med att handla mat på Östermalmshallen. Det skulle de inte ha gjort. Där lurade P3 Nyheter med bandspelare och tv-kamera. I den nästa folktomma Hallen lyckades man hitta bland andra 85-åriga Eva som var på väg att handla rökt ål. ”Hur kommer det sig att ni är här?” löd den anklagande frågan från P3. Det hårt vinklade klippet med Eva och hennes olyckskamrater spreds viralt och P3 var till slut tvungna att stänga ner kommentarsfältet till filmen på Instagram på grund av de personpåhopp som dök upp. Men P3 lånade glatt ut filmen till all övrig media, inklusive Aktuellt. Och filmen ligger än idag kvar på Instagram.

Aktuellt fick blodad tand och lyckades några dagar senare i en park hitta en plus-70 dam som tvingades försvara sin närvaro där hon satt med sin make på en parkbänk.

Parallellt med den våg av hjälpsamhet som ensamma äldre får uppleva i form av frivilliga som hjälpte dem att handla mat, pågår en klappjakt på äldre som i försök att bryta isoleringen ger sig ut på promenad. Jonas Gardell satt upprörd i Nyhetsmorgon och sa: ”Det är rena rullatorracet. Man vill bara säga åt dem att gå hem!”

Inställningen till oss över 70 blir inte bättre av Agnes Wold, som har blivit pandemins motsvarighet till brottslighetens Leif GW Persson. Wold syns och hörs överallt med sina tuffa och rättframma råd. Hon gästade Skavlan 27 mars och sa ordagrant så här om pandemins framfart: ”Som tur är dödar den i princip bara gamla människor”

ANNONS

Wolds uttalande i ”Skavlan” har senare modifierats med att hon självklart inte tyckte att det var bra att 70-plussare dör, utan att eftersom man vet att det är främst den gruppen som drabbas så kan man hålla dem isolerade och skyddas utan att hela samhället stänger ner.

Wold har också förtydligat med att hon måste bete sig som en riskgrupp för att hennes man är 77 år och kan smittas om hon smittas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]