I slutet av 50-talet fick Sverige sina första kvinnliga poliser. Det var inte bara bovar att brottas med utan även mycket fördomar. Det uppger SVT Nyheter.
Mest läst i kategorin
Sigrid Ramstedt, idag 92 år, tillhörde den första skaran av sex kvinnliga poliser som genomgick konstapelkursen år 1956. Därefter stannade hon kvar 38 år inom yrket och flyttade runt i Sverige för att jobba på de polisstationer som anställde kvinnor, berättar SVT Nyheter.
I början var det trögt att ta sig in på arbetsmarknaden som kvinnlig polis.
Efter kursen ringde hon runt och sökte jobb men fick oftast svaret att polisstationen inte anställde kvinnor eftersom de skulle vara hemma och laga mat.
– Vi var 17 tjejer på kursen och sex fick jobb efteråt, säger Sigrid Ramstedt till SVT Nyheter.
Sigrid, som idag är bosatt i Hudiksvall, säger när hon blickar tillbaka att hon liknar livet vid en lång trappa med många höga trösklar att ta sig över.
När hon fick sitt första jobberbjudande i Medelpad så överklagades beslutet av en man som till slut fick tjänsten.
– Jag blev i stället erbjuden ett vikariat som kontorsbiträde men blev uppringd av en konstapel i Helsingborg. Där var de andra poliserna som bröder, men jag fick inte förhöra killar och sydde min egen kjol eftersom de saknade kvinnliga uniformer, berättar Sigrid för SVT Nyheter.
Trots sina många år inom poliskåren är yrket inget som hon rekommenderar till andra.
– Idag hade jag inte velat bli polis. Samhällsklimatet har blivit för hårt och jag är för rädd om livet, säger Sigrid Ramstedt.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.