I dag diskuterades den ofrivilliga ensamheten bland äldre i News55:s tält i Almedalen. En fråga som också genomsyrar Seniorvärldens verksamhet.
Mest läst i kategorin
När Petter Ahlström startade Seniorvärlden 2015 hade han tänkt på äldres situation i över 20 år.
Han har en bakgrund som forskare och fastighetsekonom.
— Vi är små, men vill göra något stort och har en plattform där vi kan samla allt som äldre människor kan vara i behov av under ett tak.
Seniorvärlden är i Almedalen och håller seminarium i News55:s tält.
I dag diskuterades bland den ofrivilliga ensamheten bland äldre. En fråga som också genomsyrar Seniorvärldens verksamhet.
Seniorvärlden samarbetar med partners som äldre kan få stöd av.
Där finns bland annat Bovieran, som News55, skrev om i går, och där finns också det senaste tillskottet Funkisgruppen, som löser livspusslet för personer med funktionsnedsättning.
— Vi vill bli som en hotellentreprenör. Ha service i den byggda miljön. Och då måste vi se till att vi jobbar med rätt partners. Och att vi sätter människan i centrum, säger Petter Ahlström.
Petter Ahlström började fundera på äldres situation i samband med att hans morfar gick bort.
— Morfar var född på 10-talet. Han var en stark bonde, som var med och byggde Sverige. När han blev gammal fanns det bara ett äldreboende i en annan del av kommunen. Där ville han inte bo, säger han och fortsätter:
— Istället dog han i en korridor på akuten på sjukhuset. Där och då började jag fundera på hur jag ville att det skulle vara. Hur vi skulle ta hand om människor när de blev äldre. Efter 20 år hade jag fått ihop det, och där är vi nu.
Petter brinner för sin skapelse, det märks när han berättar. Han ser sig just nu som en liten aktör, som vill göra något stort för människor som blir allt äldre.
Han har varit mycket i USA, sett hur de jobbar och försöker föra över det till hur vi skulle kunna ha det i Sverige.
— Vi vill ge människor möjligheten att få hjälp med ekonomi, juridik, bostad och bra grannar. De som inte har den här förmågan ska få vårt stöd. Ungefär hälften av människor i en generation vill inte ha någon förändring alls. Det är dem vi vill ge ett alternativ till ett trivsamt boende med allt stöd vid sidan om.
Under SeniorVärldens seminarium om ofrivillig ensamhet debatterade en insatt panel med bland annat Barbro Westerholm (L).
— Det viktigaste för en människa är att alltid känna sig behövd. Det har inte med ålder att göra. När en person flyttar in på ett äldreboende bör den andra frågan efter välkommen vara: vad kan du göra för att bidra till verksamheten? Det skulle göra många väldigt glada.
Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg, och ansvarig för äldrefrågor betonade också risken att vara ensam:
— Ensamhet är lika farligt som rökning. I Storbritannien har en minister ansvar för ensamhet, något vi borde tänka på här också.
Ulf Hammarlund
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+