För ett år sedan stängde Lunds kommun sina seniorrestauranger och hänvisade i stället de som brukade äta där till träffpunkter och skolmatsalar.


Mest läst i kategorin
Beslutet att stänga Lunds seniorrestauranger och i stället erbjuda lunch i skolmatsalar orsakade förra året stora protester, det skriver Sydsvenskan.
Under helger och lov, när skolmatsalarna är stängda, fick de som brukade äta lunch i kommunens seniorrestauranger möjlighet att äta lunch på träffpunkter.
Många färre äter seniorlunch
Antalet serverade seniorluncher i kommunen har mer än halverats sedan seniorrestaurangerna stängdes.
De brukade ha cirka 3 000 lunchgäster i månaden, men våren 2025 har skolmatsalarna och träffpunkterna tillsammans bara serverat mellan 1 080 till 1 480 seniorluncher i månaden.
Genom en överenskommelse med Lunds kommun har den ideella föreningen LIPS stått för serveringen.
Under året som gått sedan beslutet fattades har inga luncher serverats i restaurangernas lokaler, seniorerna har i stället fått äta på träffpunkterna som inte har några kök och inte är anpassade för matservering.

Senaste nytt
Får äta i en syateljé
Träffpunkt Papegojlyckan ligger vägg i vägg med seniorrestaurangen, som står tom och oanvänd.
“Det har stuckit i ögonen på seniorerna att de måste sitta i en syateljé när restaurangen är tom”, säger Tina Rosén till Sydsvenskan
Hon är tidigare ordförande för LIPS och initiativtagare till seniorluncherna.
Ledningsgruppen för Lund kommuns vård- och omsorgsförvaltning fattade i augusti 2024 beslut om planen för restaurangerna och alla lokaler ska fortsätta användas till verksamheter för äldre.
Restauranglokalen på Papegojelyckan ska bli dagverksamhet för människor med demenssjukdomar.
Skrivelse från Lunds pensionärsråd
De fyra pensionärsorganisationerna i Lunds kommuns pensionärsråd skickade i juni en skrivelse till kommunen och yrkade på att Lund ska öppna två seniorrestauranger igen.
I sin skrivelse hänvisade de bland annat till att antalet serverade luncher har minskat, att användningen av hemtjänst har ökat, och till förlusten av sociala kontakter för äldre samt till att skolmatsalar kan upplevas som stressiga.
”Att utesluta alternativet att äldre får tillgång till seniorrestauranger, det vill säga egna mötesplatser, är oacceptabelt, ett uttryck för åldersdiskriminering”, står det i sin skrivelsen, enligt Sydsvenskan.
Läs mer på News55: Vin till maten minskar äldres risk att dö i cancer

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.