På grund av det torra vädret är Sveriges grundvattennivåer nu ovanligt låga och det kan ge vattenbrist med sinande brunnar och sämre vattenkvalitet.


Mest läst i kategorin
På tisdagen utfärdade Sveriges geologiska undersökning, SGU, årets första meddelanden om risk för vattenbrist i flera län. De spår att sommaren kommer bli besvärlig, det skriver Sveriges Radio.
Det har varit ovanligt lite nederbörd och vi har haft en tidig snösmältning och på grund av det är nivåerna i Sveriges grundvattenmagasin mycket under det normala för maj månad.
Enligt Carl-Erik Hjerne, grundvattenexpert på SGU, är risken för vattenbrist stor på flera håll.
“Det är fortfarande inte möjligt att säga hur grundvattennivåerna blir när de oftast är som lägst under sensommaren eftersom det beror på hur vädret blir de närmaste månaderna, men det är ett dåligt utgångsläge inför sommaren och det blir alltmer troligt att vi kommer få låga eller ovanligt låga grundvattennivåer på många platser i Götaland och Svealand under sommaren”, säger han i ett pressmeddelande.

Kan bli vattenbrist på fler håll
Det är för Gotlands, Kalmar, Blekinge och Skåne län som SGU hu har utfärdat meddelanden om risk för vattenbrist i både de små och de stora vattenmagasinen.
Carl-Erik Hjerne tror att det snart kan bli aktuellt med fler meddelanden om risk för vattenbrist eftersom vi sedan februari i år har fått ovanligt lite regn och snö.
“Från Mälardalen och söderut så var det i princip ingen snö redan vid första februari så det är vädret som är bakgrunden till att vi har den situation vi har i dag”, säger han till Sveriges Radio.
Senaste nytt
Ovanligt låga vattennivåer i sommar
Enligt SGU:s beräkningar kommer det i sommar vara låga eller ovanligt låga grundvattennivåer i de små vattenmagasinen till egna brunnar i stora delar av landet.
SGU:s bedömning av risken för vattenbrist på grund av låga grundvattennivåer baseras på de nuvarande nivåerna och på förväntade nivåer inom de närmsta månaderna.
Den allmänna grundvattentillgången och användningen av grundvatten i olika områden vägs dock också in i bedömningen.
Vad gäller de stora vattenmagasinen som förser kommuner med vatten är det framför allt Skåne, Blekinge, Småland, Öland och Gotland som är i riskzonen för att få vattenbrist.
Enligt SGU kan konsekvenserna bland annat bli försämrad vattenkvalitet och i vissa fall kan brunnar sina, enligt Carl-Erik Hjerne är det på grund av det här viktigt att redan nu stärka sin beredskap.
“Om kommunen går ut med information, till exempel om bevattningsförbud, så bör man vara uppmärksam på såna meddelanden och har du egen brunn så bör du också tänka på hur mycket vatten du använder, för att vi vet ju faktiskt inte när nästa större påfyllning av grundvattnet sker”, säger han till Sveriges Radio.
Kommer inte drabba alla
På SGU:s webbsida om aktuella grundvattennivåer kan du se hur grundvattennivåerna är, både i de små och i de stora vattenmagasinen i det område där du bor.
“Vid låga grundvattennivåer finns det en förhöjd risk att vattenförsörjningen blir problematisk för en del. Det gäller dock långt ifrån alla eftersom grundvattentillgången varierar stort mellan olika platser och brunnar. En del upplever aldrig några utmaningar med vattenförsörjningen medan andra återkommande har problem”, säger Carl-Erik Hjerne i pressmeddelandet.
Läs mer på News55: Ökande temperaturer hotar jordens grundvatten

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.