News55

Skona denna snigel när du utrotar mördarsniglar

En pantersnigel, den kan du skona när du jagar mördarsniglar
En pantersnigel, den kan du skona när du jagar mördarsniglar. (Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Trädgårdsägare uppmanas just nu att ge sig ut i sina trädgårdar och leta efter mördarsniglar så att deras antal kan minskas senare i sommar, en snigel kan det dock vara bra att lämna kvar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu är det snigeljaktsäsong i landets trädgårdar, men i jakten på mördarsniglar finns det en snigel som du kan skona, pantersnigeln, den är nämligen bra på att konkurrera med mördarsnigeln, det rapporterar Sveriges Radio.

“De är ju bruna, men sen är de ju lite fläckiga, lite mörkare små slingor och lite vita fläckar på dem också. Jag skulle ju aldrig ta död på en sån”, säger Gert Sjöholm till Sveriges Radio.

Han har sålt växter på torget i Växjö i många år och han syftar på pantersnigeln, eller leopardsnigeln. Det är en snigel som han har försökt skona i sina odlingar.

Gert Sjöholm förklarar att det beror på att han har fått för sig det att pantersniglarna ska vara nyttiga, och Sveriges ledande snigelexpert, Ted von Proschwitz menar att han tänker på rätt sätt.

“Det tycker jag är alldeles riktigt för att normalt så uppträder den inte som nån skadegörare, den arten massförökar sig inte på samma sätt som mördarsnigeln gör och framför allt lever den av dött växtmaterial, även om den ibland också kan gå på det levande materialet”säger han till Sveriges Radio.

Konkurrerar om samma utrymme

Ted von Proschwitz förklarar att det pantersnigeln är bra på är att konkurrera med mördarsnigeln eftersom de konkurrerar om samma resurser och samma utrymme i trädgården.

Han berättar att och de två arterna också kan vara aggressiva mot varandra och äta av varandras ägg.

ANNONS

“Så att jag tycker, har man pantersniglar och inte ser att de gör nån skada och man samtidigt har mördarsniglar, låt dem vara kvar, för det kan vara en hjälp, säger han till Sveriges Radio.

Dessa två snigelarter har dock levt sida vid sida i Svenska trädgårdar i årtionden utan att utrota varandra, så även om pantersnigeln kan vara till viss hjälp med att hålla tillbaka mördarsniglarna är de inte lösningen, det skrev Ted von Proschwitz i Svensk Trädgård är 2019.

ANNONS

Pantersnigeln

Pantersnigel, Limas maximus, är egentligen en främmande art, den infördes efter år 1800, i mitten av 1800-talet påträffades den i Stockholmstrakten och sedan dess är den bofast och reproducerande i Sverige, det skriver Artfakta.

Ursprungligen kommer den från Syd- och Mellaneuropa, där den huvudsakligen lever i skogsbiotoper.

Pantersnigeln är Sveriges näst längsta snigel och blir mellan 10 och 20 centimeter lång. Teckningen kan variera mycket, men den är oftast grå eller beige med olika mönster av fläckar och ränder.

Den lever i miljöer som är skapade av människan, som parker trädgårdar, kyrkogårdar och olika ruderatmark, alltså skräpmark, mark som ofta störts av mänsklig verksamhet så att den ligger öppen, utan täckande växtlighet, som exempelvis soptippar, lastageplatser och dylikt.

Pantersnigeln finns i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. På en del håll i Skåne och Västsverige har den börjat etablera sig i mer naturliga lövskogsmiljöer.

ANNONS

Huvudsakligen sprids den med växter och jord.

Mördarsnigeln

Mördarsnigel, Arion vulgaris, är vanligtvis mörkt brunröd, färgen kan dock variera från nästan svart, över alla bruna och röda nyanser, till orangegul. En vuxen mördarsnigel är mellan 7 till 15 centimeter lång, det skriver Naturvårdsverket.

Mördarsnigeln är ett hot mot inhemska sniglar eftersom den äter och konkurrerar om resurser, men den omfatts inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter

Mördarsnigel har varit etablerad i Sverige sedan 1976, den är vanlig i södra och mellersta Sverige och finns så långt norrut som i Umeå. Den kan på egen hand sprida sig kortare sträckor genom att vandra ut från trädgårdar.

När den sprids över långa avstånd i landskapet sker det troligtvis oavsiktligt av människor, genom att de kommit med i jorden på trädgårdsväxter.

Läs mer på News55: Experten: Så blir du av med mördarsniglar

ANNONS
Mördarsniglar
Mördarsniglar. (Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix)
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS