Statliga inspektörer har inte lyckats utföra sina uppdrag för att skydda unga personer på farliga HVB-hem. Ledningen på hemmen har nämligen i flera fall stoppat inspektörer från att agera mot svåra missförhållanden.
Mest läst i kategorin
“Vi får ju inte agera på ganska mycket allvarliga uppgifter som kommer in” berättar Erik, som egentligen heter någonting annat, för Sveriges radio. Han arbetar som inspektör och upplever att beslutsprocesser är alldeles för långsamma.
“Och sedan att man vet att barnen bor där och vi agerar inte alls”, fortsätter han. Den stora frågan som slår de flesta är förmodligen “Blir unga bättre av sånt här?”.
“Knivar i alla rum”
Polisen Patrik, som även han heter något annat, anmälde ett HVB-hem till IVO efter en husrannsakan där poliserna hittade knivar i nästan alla rum och även fann tecken på att ungdomarna använt droger. Vidare var det väldigt smutsigt överallt och inte städat på månader.
“Jag funderade på att bryta mitt eget ben för att komma därifrån”
Detta säger en av ungdomarna som var intagen på ett av HVB-hemmen med uppenbara problem. Så illa kan det vara på vissa HVB-hem vilket innebär att de snarare förvärrar ungas situation än tvärtom.
“Man känner sig utlämnad”, fortsätter samma person som vill vara anonym.
Granskningar har visat på stora brister i IVO:s hantering av polisens anmälningar om missförhållanden. Det har inte getts någon direkt förklaring på detta. Endast att IVO arbetar på förbättringar.
Senaste nytt
Utvecklar sitt arbetssätt för att agera snabbare
Det är IVO:s svar på kritiken.
Men hur snabbt menar ledningen att det ska gå?
Frågan är högst relevant eftersom den Sveriges Radios anonyme källa var placerad för flera år sedan på hemmet med allvarliga missförhållanden. Det är fortfarande öppet trots flera anmälningar.
Flera personer inom IVO har bekräftat att myndigheten har bromsat upp snabba utryckningar när anmälningar om missförhållanden duggat tätt.
Viktiga åtgärder uteblir
Förklaringen är att om besluten ska tas på riktigt sätt handlar det om utdragna processer med chefer och jurister.
Vad händer då med barn som far illa?
Egentligen inte mycket. Tuffa krav på åtgärder har blivit liggande – så länge att man fått börja om från början, vilket blivit en ond cirkel.
“Det tog så lång tid, så att när vi väl var framme och kunde fatta beslut så tyckte man att det var för gamla uppgifter”, fortsätter Erik.
Det här är ett problem som varit återkommande under många år. Hur ser då framtiden ut?
Peder Karlsson, tillsynschef på IVO förklarar att förändringen i arbetssätt handlar om fatta mer rättssäkra beslut.
Läs också:
HVB-hem får fortsätta trots polisers anmälningar. News 55
Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga. News 55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55