News55

Därför kan det bli stopp för läkemedel i brevlådan

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 feb. 2023

Just nu förekommer en högaktuell fråga och ett myndighetsförslag som kan slå hårt mot seniorerna. News55 Debatt har granskat frågan närmare och bjudit in till ett panelsamtal med Artur Ringart som moderator.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om att Läkemedelsverket har identifierat olika brister inom distanshandeln med läkemedel. Därför har det tagits fram förslag på nya föreskrifter för att förbättra patientsäkerheten. Myndigheten vill bland annat införa krav på id-kontroll vid leverans av receptbelagda läkemedel. Förslaget innebär även att läkemedel inte ska få levereras om det finns risk för stöld. 

Det har förekommit stark kritik mot förslaget men Läkemedelsverket meddelar att man inte kommer medverka i några debatter eller diskussioner under den tid som ärendet utreds. Myndigheten understryker i en skriftlig kommentar till News55 att det ännu inte har fattats något beslut. De poängterar att deras förslag inte handlar om något förbud mot att sälja läkemedel på nätet och att det fortfarande ska vara möjligt att få läkemedel hemlevererade, men med ökade krav på patientsäkerhet.

Enligt Artur Ringart är det viktigt att det förs en diskussion, eftersom förslaget kan få stora konsekvenser för många i glesbygden.

 Det är en viktig fråga som måste lyftas och som vi måste diskutera mer, säger Ringart.

“En betydligt större risk”

News55 har därför bjudit in Anders W Jonsson, riksdagsledamot Centerpartiet, Johan Wallér, VD för Sveriges Apoteksförening och Thony Björk, apotekare och sakkunnig i läkemedelsfrågor för SPF Seniorerna, för att diskutera myndighetens förslag.

– Läkemedelsverket beskriver ett problem som vi egentligen inte ser och som det absolut inte finns någon kvantifiering av. Man har inte tittat på vilka negativa konsekvenser det här innebär för patientsäkerheten, nämligen att det kommer vara ett antal människor som inte får sina läkemedel och det är ju en betydligt större risk för patientsäkerheten, säger Anders W Jonsson. 

 Ta del av hela samtalet här:

ANNONS

Sarah Carlsson / News55
Annelie Sandström / News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS