Den globala ekonomiska omställningen har lett till att svenska företag nu behöver tänka om kring sina finansieringsstrategier. David Ahlrot besöker studion och förklarar mer.

Mest läst i kategorin

En av de mest märkbara förändringarna är de ökade kapitalflödena från USA till Europa.
En svagare euro och attraktivare värderingar på europeiska bolag har skapat nya möjligheter för svenska företag att attrahera amerikanskt riskkapital.
“Vi ser ett skifte där amerikanska investerare i allt högre grad blickar mot Europa”, säger David Ahlrot, vd på MNOA Partners. Det skapar ett momentum för företag som är välpositionerade, särskilt inom vissa branscher.
Attraktiva affärer
Inom förvärvsmarknaden märks ett växande intresse för specifika sektorer, särskilt försvarsindustrin och techbolag med återkommande intäktsmodeller.
SaaS-företag (Software as a Service) är fortsatt attraktiva, inte minst eftersom deras värderingar sjunkit på senare tid, vilket öppnat upp för opportunistiska köp, menar han.
“Aktörer med starka finanser ser nu chansen att köpa bolag till lägre multiplar”, säger Ahlrot.
Senaste nytt
Stabilitet och kvalitet
Trots ökad riskvilja på marknaden efter en period av höga räntor, har investerare blivit mer selektiva.
Kvaliteten på bolagen spelar större roll än tidigare, vilket ställer krav på lönsamhet, tillväxtpotential och stabila affärsmodeller.
“Det finns kapital att tillgå, men kraven har skärpts. Det är inte längre tillräckligt att ha en bra idé – bolagen måste också bevisa sin förmåga att leverera”, förklarar Ahlrot.
Ahlrot: Så kan framtiden se ut
Framöver väntas konsolideringen fortsätta, särskilt inom områden som försvar, AI och halvledarteknik.
Dessa branscher, starkt påverkade av geopolitiska faktorer, kommer sannolikt att stå i centrum för nästa våg av företagsaffärer.
Ahlrot avslutar:
“Jag tycker det finns förutsättningar för att den europeiska marknaden kan börja komma ikapp den amerikanska lite grann. Trots oroligheterna känns det ändå väldigt hoppfullt”.
Se även:
Dessa företag har högst förtroende – Northvolt i botten. News55
534 miljoner kronor i årsinkomst, ändå bara tredje högsta i Sverige. News55