Våren är knappt över – men redan nu har flera kommuner infört bevattningsförbud. Och bland landets lantbrukare växer oron för en tuff vattenbrist.


“Många har ju minnen av hur det blev 2018, och man undrar: händer det igen? Är det här det nya normala? säger Markus Hoffman, hållbarhetsexpert på Lantbrukarnas riksförbund, till Aftonbladet.
På Öland är marken ovanligt torr. Årets nederbörd har varit skral och det märks – både i hushållens bevattningsförbud och i oron bland jordbrukare som redan ser tecken på sviktande vattenresurser.
Gotland ligger inte långt efter. Även där har kommunerna gått ut tidigt med begränsningar, och enligt Markus Hoffman är det en ovanligt torr inledning på säsongen.
MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige (E55)
Vattenbrist och dammar som inte fylldes
Efter den torra sommaren 2018 grävde många lantbrukare egna bevattningsdammar. Idén var enkel: samla vintervatten när tillgången är god, och spara det till sommaren när det behövs som mest. Men i år har systemet inte räckt till.
“Många av dammarna blev inte ordentligt fyllda i vintras”, säger Markus Hoffman.
Problemet är inte bara tillgången på vatten för grödorna. Minst lika allvarligt är risken att brunnar sinar – och att djurhållningen påverkas.
Att stå utan dricksvatten till sina djur är ett av de värsta scenarierna för en lantbrukare.
MISSA INTE: Vedervärdigt: Giftiga kemikalien PFAS i precis allt vi äter och dricker
Senaste nytt
En oro som går djupare än vädret
Det som skaver hos många just nu är inte bara den faktiska vattenbristen, utan känslan av att det här kanske inte är en tillfällig svacka. Klimatet förändras.
Och i takt med att extremväder dyker upp oftare blir det svårare att avgöra vad som är ett undantag och vad som är början på ett nytt mönster.
“Många lantbrukare är oroliga nu för om det här är det nya normala, säger Hoffman. Inte för att de inte klarar en sommar till, utan för att osäkerheten håller på att bli ett grundläge.
Svenska hushåll uppmanas att hushålla med vattnet – inte fylla pooler, inte vattna gräsmattor i onödan. Men för lantbrukare gäller andra förutsättningar. Här handlar det om att hålla produktionen i gång, se till att djuren har vatten och att skördarna blir av. Ett bevattningsförbud slår direkt mot försörjningen.

MISSA INTE: Svenskarna ska lära av danskarnas konsumtion av fullkorn
Vattenbristen får brunnar att sina
I vissa områden sinar brunnar varje sommar. Det är inget nytt – men det är ändå en påfrestning varje gång det händer. De som bor i närheten av större vattentäkter eller har tillgång till djupborrade brunnar klarar sig ofta bättre.
Andra får vända sig till kommunen, eller prata med grannar om möjligheten att hämta vatten.
Det är ingen lätt situation. Samtidigt har många vant sig vid att tänka i nya banor, söka samarbete och bygga beredskap i det lilla.
“En lantbrukare kan ta kontakt sin kommun och diskutera om man kan få hämta och köpa vatten därifrån”, säger Markus Hoffman.
Sommaren är inte här än – men varningarna är det
Vad sommaren till slut bjuder på återstår att se. En regnig juni kan förändra förutsättningarna snabbt, och ännu är ingenting avgjort.
Men det faktum att bevattningsförbud införs redan i maj skickar en tydlig signal om sommarens vattenbrist.
För lantbrukarna blir det en sommar att hålla andan. För hushållen – en påminnelse om att vattnet inte alltid är en självklarhet.
Läs mer om ekonomi:
Vad kostar egentligen ny kärnkraft Sverige?
Så lurar de dig på resan – vanliga bedrägerier i nio storstäder
Paradiset i kris – thailändska ön närmar sig bristningsgränsen

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.