Att SVT som regel sparkar ut medarbetare som passerat 67 år kan man ha många synpunkter på. Men det står dem naturligtvis fritt att hantera personalfrågor hur de vill, utan att rådfråga några- allra minst tittarna. Men när skattefinansierade public service-företaget medvetet fasar ut sin största och mest trogna tittargrupp, de över 65, så är det dags att säga ifrån.
Mest läst i kategorin
Företagets åldersnoja och föryngringsiver har pågått länge. Efterkrigsgenerationen, den där ”jätteproppen Orvar”, som var med och byggde SVT till den stabila grund företaget står på idag har ju alla passerat både 65 och 67. Claes Elfsberg och Marianne Rudström är två folkkära nyhetsprofiler som motvilligt tvingats lämna i föryngringens namn.
För några månader sedan var det dags för nästa trotjänare att tvingas gå med buller och bång. Ingalill Mosander, 76, fick ett telefonsamtal från redaktionen på ”Go´kväll” i Umeå där hon levererat boktips i 20 år, uppskattad och älskad av de 650 00 tittare som följer programmet. ”Boktipsen ska bort. Programmet skall förändras och föryngras”, fick hon veta på telefon.
Ingalill tog inte emot beskedet tigande och tittarna rasade. Bengt Strömsbro, ansvarig utgivare vid SVT i Umeå förnekade förstås att det handlade om Ingalills ålder och menade att det är en balansakt att behålla ”kärntittare” över 60 år och hitta nya 45-åringar. På den slaka lina som SVT bygger sin programverksamhet har man sedan länge tappat balansen.
Program efter program i tablån förnyas (läs, föryngras). För ett par år sedan gjorde gamla ”Fråga Lund” comeback, nu för en ung publik där vetenskap och fysisk förklarades med explosioner och andra handgripligheter istället för vetenskapligt resonemang. Listan är lång på program som genomgår en total makeover för ett SVT 2.0.
28 december drar en ny omgång av ”Stjärnorna på slottet” igång i SVT för trettonde året. Serien har blivit en institution i SVT-tablån där erfarna nöjesprofiler samlas för att samtala och umgås.
I år har något remarkabelt hänt med programmet. Helt plötsligt har medelåldern sänkts radikalt i den kvintett som utgör stjärnorna. I år får vi se Jill Dufvenius,44, Björn Kjellman, 56, Dragomir Mrsic,50, Måns Möller, 44 och Pernilla Wahlgren, 51. Medelåldern i år är 49 år! Seriens första program 2005 (med bland andra Maud Adams och Sven-Bertil Taube) hade en medelålder på 63,5. Och när Pernilla Wahlgrens mamma Christina Schollin var med tillsammans med bland andra Kjerstin Dellert år 2008 så var medianåldern på de medverkande 65,6!
Tittagruppen över 60 år tittar varje dag 1 timme och 20 minuter på SVT1 och en timme på TV4. Gruppen mellan 40-59 tittar 28 minuter på SVT1 och 35 minuter på TV4. Det är den publiken som SVT nu gör allt för att få. Med alla medel. Om det så handlar om att strunta på oss äldre. ”De tittar ju ändå alltid på SVT av gammal vana”, som en luttrad tv-medarbetare sagt.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.