News55

Think Pink-fallet – Sveriges värsta miljöskandal, avgjordes i domstol

think pink
Grundaren av Think Pink, Fariba Vancour, hade nyss sin sista rättegångsdag. (Foto: Anders Wiklund/TT/Fredrik Sandberg)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

Efter åtta månaders förhandlingar har domstolen nu att ta ställning till omfattande anklagelser om illegal avfallshantering mot Think Pink. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Rättegången i det så kallade Think Pink-målet har avslutats efter totalt 84 förhandlingsdagar, rapporterar Aftonbladet.

Åtalet omfattar elva personer, och åklagarna beskriver det som det största miljöbrottsmålet som hittills prövats i svensk domstol.

Enligt åtalet har hundratusentals ton avfall placerats ut olagligt på 21 olika platser i Mellansverige mellan åren 2015 och 2020. De misstänkta förnekar brott, och flera av de åtalade kräver att frias helt.

“Det finns inget fog vare sig för anklagelserna eller straffet som begärts”, säger advokat Thomas Olsson, som företräder en av huvudpersonerna, Fariba Vancor.

MISSA INTE: Svindyr funktion: Därför stängs motorn av vid rödljuset – och startar igen

Yrkar fängelsestraff och skadestånd för Think Pink

De fem huvudåtalade, däribland tidigare vd:n Fariba Vancor, medgrundaren Thomas Nilsson och Leif-Ivan Karlsson, riskerar sex års fängelse. Åklagarna menar att samtliga haft ledande roller i bolaget Think Pink, som enligt åtalet hanterat avfallet i strid med gällande miljöregler.

Enligt Anders Gustafsson, åklagare i målet, är det begärda straffet satt något lägre än det maximala.

ANNONS

“Vår bedömning är att det maximala fängelsestraffet är åtta år, sedan har vi lagt oss lite under det”, säger han till TT.

Utöver fängelseyrkandet finns också ett skadeståndsanspråk på sammanlagt 260 miljoner kronor. Vid en fällande dom är det Kronofogden som får ansvar för indrivningen.

“Men det är enormt höga belopp och jag inser ju att det i praktiken kan bli svårt att få in allt”, säger Anders Gustafsson.

MISSA INTE: Bolt vinner upphandling – ska köra sjukhustaxi och färdtjänst

ANNONS

Försvaret: Felaktigheter har skett – men inte på klientens ansvar

Think Pinks grundare Fariba Vancor, tidigare Bella Nilsson, har inte lämnat några egna kommentarer i samband med rättegångens avslut. Hennes försvarare hävdar att syftet alltid varit att bedriva laglig verksamhet.

“Om det har skett några felaktigheter i verksamheten så är det på individnivå, säger advokaten Thomas Olsson till TT.

Han menar att mycket av det som beskrivs i åtalet har inträffat efter att verksamheten avbröts i samband med gripanden. Enligt honom är det inte visat att Vancor haft kännedom om några brott.

ANNONS

“Åklagarsidan har vinnlagt sig om att försöka skapa det största miljöbrottsmålet i svensk historia. Problemet är att de har ritat upp en karta som har väldigt dålig förankring i verkligheten”, säger Thomas Olsson.

Ett av Think Pinks sopberg. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

MISSA INTE: Nya semestern med tåg: Direkt från Sverige till Centraleuropa

Think Pink la avfall på skyddade platser

Enligt åklagarna har sopor dumpats på platser där miljön varit särskilt känslig. Det gäller bland annat områden nära vattenskydd, bostäder och dagvattenbrunnar. Avfallet ska ha bestått främst av bygg- och rivningsmaterial som i stället för att sorteras grävts ner eller lagts på hög.

Fem av de åtalade står åtalade för grovt miljöbrott. Fyra av dessa är också misstänkta för ekonomisk brottslighet. Ytterligare en person är åtalad för medhjälp till grovt miljöbrott. De övriga fem misstänks för miljöbrott av normalgraden.

De 21 platser som nämns i åtalet ligger i 15 kommuner, däribland Botkyrka, Västerås, Flen och Uppsala.

Think Pinks dom meddelas av Attunda tingsrätt den 17 juni.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Så slipper du kvarskatt på pensionen – detta måste du göra

Spara 100 000 kronor till din tjänstepension – välj lägre avgifter

Rörlig ränta lockar – men stabilitet kan vara värt mer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS