News55

Tog ut pengar från äldre kvinnas konto – nu åtalas hemtjänsten

hemtjänsten
Rättegången är ännu inte avslutad, men om mannen döms kan han komma att få ett hårt straff. (Foto: Gorm Kallestad / NTB / TT & Janerik Henriksson / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 13 maj 2025Publicerad: 13 maj 2025

En man i 30-årsåldern som arbetade inom hemtjänsten i Blekinge står inför rätta, misstänkt för flera allvarliga ekonomiska brott riktade mot äldre.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Händelserna pågick under flera månader och inkluderar både kontantuttag och mottagna överföringar i samband med ett telefonbedrägeri.

“Hon bad mig göra det”, säger mannen i förhör.

MISSA INTE: Därför är svenska pensioner så dåliga. News55

hemstjänsten stöld
I stället för att hjälpa kvinnan, stal den anställda hennes pengar. (Foto: Hasse Holmberg / TT)

God man slog larm

Det var en god man som först uppmärksammade att stora belopp försvunnit från en äldre kvinnas konto. Kort därefter visade det sig att uttag på totalt 17 000 kronor gjorts med kvinnans kontokort.

Kortet hanterades av en manlig hemtjänstanställd som haft tillgång till kvinnans hem och personliga tillhörigheter, uppger SVT Nyheter.

Den misstänkte mannen hävdar att han agerade på kvinnans önskemål, men enligt åtalet finns det inga bevis för att något sådant godkännande gavs.

ANNONS

Dessutom tillåter inte arbetsgivarens riktlinjer personal att hantera kontanter för brukarnas räkning.

ANNONS

Mannen i hemtjänsten: “Jag gjorde det för hennes skull”

I förhör har mannen förklarat att kvinnan ville anlita hjälp för sin trädgård och därför bad honom ta ut pengarna.

Han säger sig inte veta vad pengarna gick till i slutändan, men nekar till att ha tagit dem för egen vinning.

Trots hans uttalanden anser åklagaren att det rör sig om både bedrägeri och egenmäktigt förfarande. Förutom kontantuttagen har han även handlat mat vid två tillfällen med kvinnans kort, men till sig själv.

“Hon har en liten trädgård och ville ha dit en vaktmästare, men sen om det var dit pengarna gick vet jag inte. Jag vet inte hur jag ska kunna bevisa motsatsen”, säger mannen.

Swish-överföring från bedrägerioffer

Utöver de tidigare brottsmisstankarna står mannen också åtalad för penningtvätt.

ANNONS

Under våren 2024 mottog han nästan 9 000 kronor via Swish från en äldre man i en annan del av landet. Den äldre mannen hade utsatts för ett telefonbedrägeri och lurats att föra över pengarna.

Den hemtjänstanställde medger att han tog emot pengarna men påstår att han gjorde det åt en bekant, vars identitet inte har kunnat bekräftas.

Åklagaren ser detta som ett sätt att dölja pengarnas ursprung, ett typiskt kännetecken för penningtvätt.

Brott inom hemtjänsten

Skandalerna inom hemtjänsten avlöser varandra.

Nyligen har vi rapporterat om 89-åriga Ulla i Örebro som blev av med smycken till ett värde av över 150 000 kronor.

Flera av smyckena hade ett personligt värde för henne och hade gått i arv inom familjen. Försvinnandet skedde under en längre tid i hennes lägenhet på ett seniorboende, och misstankarna riktas mot personal inom hemtjänsten som haft tillgång till bostaden.

I Uppsala ledde avslöjanden om sexuella övergrepp mot äldre kvinnor till att hela kommunens äldrenämnd avgick.

ANNONS

Det visade sig att larm om övergreppen hade kommit in tidigare men inte tagits på allvar. När fallet uppmärksammades i media blev det tydligt att kommunen brustit i sitt ansvar.

Se även:

Hemtjänsten ska granskas – ohälsosam arbetsmiljö. News55

För stora skillnader mellan hemtjänsten i Stockholm. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

ANNONS
ANNONS