I EU finns idag 23 officiella språk. Hur ska vi, ett Europa som bara strävar åt större splittring och uppdelning i allt mindre språkområden överleva och samarbeta i en allt mer globaliserad konkurrens?
Mest läst i kategorin
I Spanien vill Katalaner och Basker lämna Spanien, i Italien vill den norra rika delen inte längre släpa på den fattigare södern, i Belgien och Nederländerna syns samma splittring och Brexit har fört ut Storbritannien på en osäker seglats som många i Skottland och Nordirland inte vill följa.
En av mina vänner heter Birgitta och var tidigare chef för Svenska Institutet i Alexandria. Birgitta talar perfekt arabiska och jag frågade henne hur stort språkområde hennes kunskap spänner över. “Från Marocko till och med Gulfen och Syrien samt stora delar av Afrika”, blev svaret.
Det Ottomanska imperiet omfattade när det var som störst hela Balkan, Nordafrika samt större delen av Mellanöstern. Där levde judar och araber sida vid sida då fanns inga motsättningar mellan perser och judar i exempelvis Iran.
Birgitta som varit Sveriges ambassadör i Afrikas folk-rikaste land Nigeria berättade att vid den senaste folkräkningen 2006 var man drygt 140 miljoner. Befolkningen är indelad i över 200 etniska grupper, var och en med sitt eget språk och kultur. Men det intressanta är att alla talar engelska!
Indien är världens största demokrati med fler invånare och språk än hela Afrika men nästan alla talar engelska. Detsamma i Pakistan (ungefär lika stor befolkning som i Nigeria).
I Kina talar man olika dialekter men skriftspråket är sedan flera tusen år detsamma i hela landet och fungerar på Taiwan samt i Singapore. I Syd och Latinamerika använder man spanskan (undantaget Brasilien som ju praktiserar portugisiska). I USA fungerar engelskan men spanskan växer.
Hur har Europa blivit så splittrat? Vi har genom historien haft två tillfällen till dynasti på vår kontinent. Först under Romarriket men ”Slaget vid Teutoburgerskogen” stod år 9 e.Kr. vid Teutoburgerskogen då en allians av germanska stammar under ledning av Arminius överföll och tillintetgjorde tre romerska legioner under ledning av Publius Quinctilius Varus förändrade allt.
Det andra tillfället var då Habsburg-Spanien blivit rika på allt silver och guld man plundrat i ”den Nya världen”.
Habsburg kom att bli härskande över stora delar av Europa (Habsburgska riket) och hade sin största storhetstid i slutet av femtonhundratalet och början av sextonhundratalet, när de regerade över Österrike-Ungern, Spanien, Nederländerna, och Brasilien, samt andra delar av Nya världen, ett av världens genom tiderna allra största riken.
Gustav II Adolf såg hur de hotade Östersjön , Sveriges eget innanhav så något måste göras. Den 26 juni 1630 landsteg den svenske kungen Gustav II Adolf med sina trupper på ön Usedom. Han ankom i Stralsund den 10 oktober 1630 och mottogs här å det hjärtligaste; med kanonsalut, klockringning och av jublande människor och resten är just historia.
Vid den Westfaliska freden 1648 drogs de gränser upp som sedan dess bidragit till de mellanstatliga krig som präglat Europa fram till 1945. Men hur ska vi i Europa möta världen? Med nyheter på samiska och SFI (Svenska för invandrare)? Med ökad splittring eller mer gemenskap?
I en nyligen publicerad undersökning bland vårt lands 6:e klassare visade det sig att de bästa resultaten fanns i just ämnet engelska. Eftersom vi har en begränsad energi i våra liv så föreslår jag att vi skapar EFI (Engelska för invandrare) EFS (Engelska för svenskar) EFTy (Engelska för tyskar) och EFFr (Engelska för fransmän).
Vi kan fortfarande som i Indien, Pakistan eller Nigeria behålla våra identiteter men vi i Europa behöver en gemensam olja och den heter engelska , trots att tyska är kontinentens största språk.