News55

Utlandssvenskar får inte alltid flytta hem till Sverige igen

Skatteverket och en skylt med gränskontroll. Det kan vara svårt för svenskar som bor utomlands och vill flytta hem då Skatteverket inte alltid låter dem folkbokföra sig i Sverige
Det kan vara svårt för svenskar som bor utomlands och vill flytta hem då Skatteverket inte alltid låter dem folkbokföra sig i Sverige. (Foto: Janerik Henriksson/TT och Oscar Olsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 apr. 2025Publicerad: 23 apr. 2025

Svenska medborgare med svenska pass, som är födda och uppvuxna i Sverige, men som av olika anledningar flyttat utomlands får inte alltid flytta hem igen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För att få vara folkbokförd i Sverige är grundregeln att du ska bo här, du ska ha din hemvist i Sverige och kunna visa att vistelsen i Sverige kommer vara under minst ett år, det skriver Svenska Dagbladet.

“Huvudregeln är att där man bor ska man vara folkbokförd, men sover man på många olika ställen kan andra parametrar komma in i bilden”, säger Jens Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket till SvD.

För svenskar som har boende i både Sverige och i utlandet är reglerna mer komplicerade. Om du bor mer än 52 dagar om året utomlands ska du vara folkbokförd där du bedöms ha sin egentliga hemvist.

Den som planerar att vara utomlands längre än så ska bara folkbokföras i Sverige om ”samtliga omständigheter” pekar på att den egentliga hemvisten finns här.

I den bedömningen spelar familjeförhållanden normalt stor roll och med familj menas i första hand makar och hemmaboende barn. Arbets­förhållanden är också viktiga.

Om du exempelvis har ett boende utomlands och din inkomst är knuten till utlandet blir det knepigt om du vill flytta hem till Sverige men inte vill ge upp din utländska inkomst.

Moment 22

SvD har talat med några svenskar som är i den här situationen, en av dem är Christian Bergenstråhle, som tycker att han är fast i ett moment 22.

ANNONS

Han hade inte varit skriven i Sverige på flera år när han hösten 2023 bestämde sig för att flytta hem.

Han har ett företag som är baserat i Hong Kong samt boende där, i Spanien och i Sydafrika. Eftersom han inte spenderar mer än 180 dagar någonstans tyckte han att det kändes mest logiskt att vara skriven i Sverige.

Men, när Skatteverkets beslut att inte folkbokföra honom i Sverige kom trodde han först att någonting blivit fel och överklagade, men det ledde bara till ytterligare ett avslag.

Enligt beslutet bedömer Skatteverket att Christian Bergenstråhles egentliga hemvist finns i utlandet eftersom han har sin sysselsättning utomlands och tillbringar mer tid utomlands än i Sverige.

ANNONS

Ingen familjeanknytning

Det han reagerar allra starkast på är att förvaltnings­rätten i sin bedömning väger in att han ”inte har någon familjeanknytning i Sverige”.

Han är singel och barnlös, men har mamma, syskon och syskonbarn i Sverige och tycker att den bedömningen känns som en form av diskriminering.

Christian Bergenstråhle hade tänkt bo i Sydafrika och i Spanien några månader om året men planerade att bo i Sverige större delen av året.

ANNONS

I dag får han sin inkomst från utlandet eftersom hans bolag är placerat i Hong Kong, och för att han hyr ut lägenheter i Sydafrika. Han äger även även två fastigheter i Spanien.

Men han tänkte flytta hem sitt bolag och för att göra det måste någon i bolagets styrelse vara skriven i Sverige. Han har också sökt jobb i Sverige.

“Rekryteraren sa att det är en nackdel att jag är skriven i utlandet när jag söker jobb i Sverige då man inte sällan sållas bort då man är mer ‘problematisk’ att anställa”, säger han till SvD.

Det kan även vara svårt att få ett lån, köpa en bostad eller få ett förstahands­kontrakt på en hyreslägenhet för den som inte är skriven i Sverige.

Folkbokföring påverkar rättigheter

Var du är folkbokförd påverkar många rättigheter, som var du ska betala din skatt, var du ska rösta och vilka olika bidrag du har rätt till.

Förra året tog Skatteverket för första gången fram en lägesbild över över befolkningen och den visade att upp emot 158 000 personer som bor utomlands är folkbokförda i Sverige.

Enligt Skatteverket är riskerna med fel folkbokföring kopplade till bidragsfusk och välfärdsbrottslighet.

ANNONS

Föråldrad lagstiftning

Cecilia Borglin är generalsekreterare för föreningen Svenskar i världen och hon känner till med de problem svenskar ställs inför om de inte får skriva in sig i Sverige när de planerar att flytta hem.

Hon är kritisk till lagstiftningen som hon inte tycker har hängt med i samhällsutvecklingen.

“Det blir jättestökigt för de personer som drabbas och vi lever i år 2025, det är inte alltid det är kärnfamilj och nio till fem-jobb som gäller. Där lagstiftningen vill förhindra tänkbart fusk hamnar i dag helt vanliga människor i kläm, vilket är extremt olyckligt”, säger hon till SvD.

Solen lockar – hälften av svenskarna vill pensionera sig utomlands

Varannan svensk drömmer om att pensionera sig i sydligare breddgrader. En ny undersökning visar tydliga preferenser – och stora skillnader beroende på ålder och region.


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS