News55

Biden stiger av – det här händer nu

Artikelbild
Vicepresident Kamala Harris tar inte automatiskt över som Demokraternas presidentkandidat i och med att Joe Biden drar sig tillbaka. Arkivbild. (Foto: Carlos Osorio/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 22 juli 2024Publicerad: 22 juli 2024

USA:s president Joe Biden har gett besked om att han inte längre ställer upp för omval – bara en månad innan Demokraternas presidentkandidat formellt ska utses.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För hans parti, och för vicepresident Kamala Harris som Joe Biden vill se ta över, väntar en intensiv tid.

Demokraternas presidentkandidat utses formellt på partikonventet i Chicago den 19–22 augusti.

På konventet deltar uppemot 4 700 delegater – 4 000 delegater från USA:s delstater samt 700 så kallade superdelegater, däribland tidigare presidenter, partiledare och en del av partiets valda företrädare.

I primärvalen säkrade Joe Biden 3 896 av de 4 000 delegaterna. Fram tills nu har dessa delegater genom resultaten i vårens primärval varit lika med röster för Biden. I och med att han vid avhoppet gav sitt oreserverade stöd till Kamala Harris är det sannolikt att de kan tänka sig att stödja henne i stället.

Delegater i flera delstater har redan gett besked om att de växlar till Harris.

Utmanare?

Någon annan kan utmana Harris om nomineringen på konventet. Men såväl Kaliforniens guvernör Gavin Newsom som transportminister Pete Buttigieg, som själva nämnts i spekulationerna, har efter Bidens avhopp ställt sig bakom Harris.

Den som vill knipa en eventuell kandidatur måste uppvakta delstatsdelegationerna intensivt, sannolikt ett dygnet runt-jobb på konventet.

ANNONS

Före Bidens avhopp var planen att redan i början av augusti förhandsnominera honom. Nu kan i stället nomineringen av Bidens ersättare ske på konventet.

Amerikanska medier rapporterar att källor i partiet tror att det ändå skulle vara till Harris fördel om partiet ordnade ett slags miniprimärval där hon ställs mot någon eller några motkandidater.

Vill ha öppen process

En del tunga partiföreträdare, som den tidigare presidenten Barack Obama och förra talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, sägs förorda ett öppet konvent där inte allt är spikat på förhand.

Partiledningen för Demokraterna meddelar att det amerikanska folket de kommande dagarna ska få veta hur processen för att nominera en ny presidentkandidat ser ut.

“Partiet kommer att inleda en öppen och ordnad process för att som ett enigt parti gå fram med en kandidat som kan besegra Donald Trump i november”, skriver ordförande Jaime Harrison i ett uttalande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS