News55

Bor du på en plats där man lever längst?

Artikelbild
103-årige Rut Larsson från Mjölby hoppar fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson / TT
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 juli 2022

Ingen vet exakt vad som bestämmer hur gamla vi blir, men en ny studie visar var i Sverige det bor flest 100-åringar, och det är en indikation på var man lever länge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har du hört talas om de blå zonerna? Det är fem områden i världen där man funnit flest ovanligt gamla människor. Det skriver DN i en spännande artikel.

När man tittade på hur människorna, de gamla framför allt, levde i dessa blå zoner; Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Grekland och Loma Linda i Kalifornien såg man att de levde ett ganska lungt liv, åt mycket grönsaker, färska råvaror, lite kött, motionerade och hade ett socialt sammanhang.

Det är oftast kvinnor som kommer upp i de höga åldrarna, men på Sardinien fanns det många manliga 100-åringar och anledningen tror man är att männen gick långa sträckor varje dag eftersom många av dem var herdar.

I Sverige har vi inga officiella blå zoner, men det finns områden med många 100-åringar. Redan 2013 kom en bok skriven av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart där han pekade ut området från södra Småland och ner till nordöstra Skåne med ovanligt många hundraåringar.

DN har nu gjort en egen sammanställning där det framgår att av de över 2 600 hundraåringar som fanns i Sverige i slutet av förra året bor de flesta i kommuner i ungefär samma område. I topp på listan med flest 100-åringar ligger Västmanlands län. Därefter kommer Jönköping och Kalmar län.

Äldreforskaren Ingmar Skoog driver H70 ett forskningsprojekt på Göteborgs universitet där han och hans kollegor har undersökt 70-åringars hälsa och åldrande. De har sedan 1971 följt dem från 70 år och tills de dör. De har funnit att allt blivit bättre.

70-åringar födda 1944 har till exempel dubbelt så bra intellektuell kapacitet i vissa tester som de 70-åringar som föddes 1931. De födda 1944 har också bättre blodtryck och färre hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt honom är också 70-åringarna i dag lyckligare. Ja, lyckligaste tiden verkar vara mellan 65 och 75 år enligt flera studier.

ANNONS

“Jag brukar skoja om det här.  Dagens 70-åringar är mindre deprimerade, har mer sex och dricker mer alkohol än tidigare generationer 70-åringar. Medan dagens unga dricker mindre alkohol, har mindre sex och är mer deprimerade än tidigare generationers unga. Jag pratade om att 70 är det nya 50, men nu kan man nästan säga att 70 är det nya 20”, säger han.

Faktum är att studier visar att om man är trött på livet så är det den absolut största riskfaktorn för att man ska dö inom de närmaste tre åren. En större riskfaktor än om man hade haft cancer eller hjärtinfarkt till och med.

Att vara nöjd med livet och en vilja att leva är bra överlevnadsfaktorer. Sen hjälper ju ett sunt leverne också.

Topplistan antal 100-åringar per 100 000 invånare: Västmanland 36,9. Jönköping 34,6. Kalmar 33,6. Halland 32,3. Örebro: 31,9. Värmland: 30,7

I botten ligger Norrbotten med 13,6 och därefter Västernorrland med 19,2 hundraåringar per 100 000 invånare.

FAKTA: Den äldsta personen man känner till är Jeanne Calment från Arles i Frankrike. Hon dog 1997, hela 122 år och 164 dagar gammal. Den nu levande äldsta personen är Lucile Randon, 118 år och boende i Frankrike.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS