News55

Efter påvens död: Här förbjuds mobiltelefoner

påve
Mibiltelefoner och elektronisk utrustning stängs av innan ny påve väljs. (Foto: VladimirSukhachev och Vvoevale Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

Inför valet av ny påve stängs all kommunikation i Vatikanen av, och deltagarna isoleras helt från omvärlden

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vatikanen kommer på onsdag att stänga av all mobiltelefonsignal i samband med att konklaven inleds. De 133 kardinaler som ska delta i valet av ny påve samlas i Sixtinska kapellet, där de ska vistas i total avskildhet.

Signalerna stängs av klockan 15.00 lokal tid, enligt italienska medier. Det sker en och en halv timme innan kardinalerna enligt schemat går in i kapellet. Därifrån får de inte kommunicera med omvärlden förrän ett nytt valresultat är klart.

För att förhindra all form av elektronisk kontakt används signalstörande utrustning i området kring kapellet. Samtal, meddelanden och dataöverföring blockeras helt, skriver CNN

Alla kardinaler som ska delta har anlänt till Rom, enligt Vatikanens officiella uppgifter. Under tisdagen före konklavens början ombeds de att lämna in sina telefoner och digitala hjälpmedel, enligt italienska ANSA.

Utrustningen återlämnas först när konklaven har avslutats.

MISSA INTE: 300 000 pensionärer drabbade – bostadstillägg kan bli en fälla

Konklaven styrs av gamla regler

Valet av påve sker enligt en tradition som har använts under flera århundraden. Ordet konklav betyder “med nyckel” och syftar på att deltagarna tidigare låstes in tills ett beslut kunde fattas. Samma grundprincip gäller fortfarande.

ANNONS

När kardinalerna väl går in i Sixtinska kapellet, lämnar de all kontakt med omvärlden. 

De skriver under ett tystnadslöfte och får inte diskutera innehållet i mötet med någon utanför. Det gäller både muntlig och skriftlig information samt digital kommunikation.

För att upprätthålla sekretessen stängs området av och bevakas. Det finns inga undantag från regeln om isolering.

MISSA INTE: 300 000 pensionärer drabbade – bostadstillägg kan bli en fälla

ANNONS

Omfattande säkerhetsåtgärder kring valet av påve

St. Petersplatsen omfattas inte av signalavbrottet. Enligt Vatikanens talesperson kan allmänheten fortfarande använda mobilnätet där.

Samtidigt har säkerheten runt hela området förstärkts. Italiensk polis har upprättat säkerhetskontroller vid alla infarter till Vatikanen. Metalldetektorer har placerats ut, och ett system för att upptäcka obehöriga drönare är aktiverat.

Besökare till Peterskyrkan kan fortfarande gå igenom den Heliga porten. Pilgrimsleden hålls öppen som vanligt, trots det pågående arbetet inne i kapellet.

ANNONS
Petersplatsen i Vatikanstaten. (Foto: Kozuel Shimoto Images)

MISSA INTE: Psykoterapeut fuskade med ersättning – skickade bara punkter

Sekretess även för personalen

Det är inte enbart kardinalerna som omfattas av tystnadsplikten. All övrig personal som arbetar i Vatikanen under konklaven omfattas av samma krav.

Det gäller bland annat tekniker, hissoperatörer, elektriker, säkerhetspersonal och annan driftspersonal. De måste stanna inom Vatikanens område under hela konklavens gång.

Enligt Vatikanstatens guvernörskansli får de inte ha någon kontakt med familj eller utomstående under denna tid. De skriver också under en särskild ed om sekretess.

Bakgrund till valet av påve

Påven Franciskus avled i april 2025. Efter dödsfallet inleddes förberedelserna för att samla kardinalerna till konklav.

ANNONS

Det är dessa 133 personer som nu ska rösta fram en ny ledare för den katolska kyrkan. Kyrkan har omkring 1,4 miljarder anhängare globalt.

Röstningen sker i flera omgångar. För att bli vald krävs att en kandidat får två tredjedelars majoritet. Resultatet kommuniceras med rök från kapellets skorsten. Vit rök betyder att valet är avgjort. Svart rök innebär att ingen kandidat ännu har uppnått tillräckligt stöd.

Inga rapporter lämnas under tiden. All information om processen hålls hemlig tills valet är klart. Regeln om tystnad gäller samtliga inblandade, och inga undantag görs.

Läs mer om ekonomi:

Bensin billigare än på fyra år – men prisfallet kan ha bottnat

Dyrköpt slarv: Utgången mat kvar i butikernas kyldiskar

Pris på kaffe sticker ut – stiger när matpriserna sjunker

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS