News55

Enig jury: Trump skyldig på alla punkter

Artikelbild
USA:s expresident Donald Trump. (Foto: Steven Hirsch/New York Post via AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Donald Trump fälls för samtliga åtalspunkter i rättegången i New York. Det är första gången en amerikansk expresident döms för ett grovt brott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En skam, säger Trump om domen efter att ha lämnat rättssalen.

Efter elva timmars överläggning nådde juryn sitt utslag: USA:s expresident Donald Trump har gjort sig skyldig till samtliga 34 åtalspunkter.

Han riskerar flera års fängelse, men kan också få ett villkorligt straff. Påföljden meddelas den 11 juli.

Domen innebär att Donald Trump är den första amerikanska expresidenten någonsin som dömts för brott av denna kaliber.

Trump: Rättegången riggad

Donald Trump satt tyst och stilla i rättegångssalen på Manhattan när domen meddelades – men när han på vägen ut kommenterade det hela för reportrar på plats var han mer uttrycksfull.

Han har nekat till brott och hävdar att rättegången är politiskt motiverad.

Den verkliga domen kommer den 5 november, sade Trump utanför rättssalen och syftade till det amerikanska presidentvalet.

ANNONS

Han skyllde också på sin politiska motståndare Joe Biden.

Hela vårt land är riggat just nu. Det här gjordes av Bidens regering för att skada en politisk motståndare.Fälldes på alla punkter

Rättegången gällde anklagelser om att Trump beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Dessa ska sedermera ha bokförts som juridiska utgifter, vilket har bedömts utgöra ett brott mot New Yorks kampanjfinansieringslagar och utgöra skattebrott.

Huvudvittnet Michael Cohen, Trumps tidigare advokat och “fixare”, har berättat att han gjort utbetalningar till porrskådespelaren Stormy Daniels på direkt order från Trump.

“Juryn har talat”

Distriktsåklagaren Alvin Bragg konstaterade efter domen att juryn sagt sitt.

Vårt jobb är att följa fakta och lagen utan rädsla eller partiskhet. Vi gjorde vårt jobb. Det finns många röster där ute, men den enda rösten som räknas är juryns och juryn har talat, sade han.

ANNONS

Donald Trump riskerar i teorin fyra års fängelse för varje förfalskning av affärsregister – 34 stycken. Men enligt juridiska experter är det osannolikt att han döms till fängelse, bland annat eftersom han är ostraffad sedan tidigare.

Donald Trump, som var USA:s president mellan 2017 och 2021, har säkrat de delegater som krävs för att bli Republikanernas kandidat i höstens presidentval mot demokraten Joe Biden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS