News55

Expert om Ryssland: Använder kinesiska knep

Artikelbild
Flaggor i vinden utanför ryska S:t Petersburg. Bild från förra sommaren. (Foto: Pavel Lisitsyn/pool via AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Med de oklara signalerna om ändrade gränser i Östersjön tar Ryssland ett blad ur Kinas asiatiska spelbok, enligt den finländske forskaren Charly Salonius-Pasternak.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han uppmanar väst att reagera tydligt.

För mig är det mycket klart att Ryssland vill provocera här, och se vart det leder, säger Salonius-Pasternak, som är verksam vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

Han påminner om att de ryska förslag om ändrade maritima gränser är ett känt tillvägagångssätt från Kina, i tvister om havsområden mellan det landet och bland andra Taiwan, Filippinerna och Vietnam.

Kina har gjort det här, nu vill Ryssland använda samma spelbok eller manual, säger Pasternak i telefon till TT.

Togs bort

Och han tycker att om så krävs kan väst reagera på liknande vis, genom att skicka fartyg för så kallade Fon-ops (“freedom of navigation operations”).

Man seglar i de områden som är internationellt erkända som internationellt vatten, ekonomiska zoner och så vidare – för att markera: Ni, Ryssland, har sagt att ni ändrar på gränserna, men vi accepterar det inte.

Ett antal timmar efter det att de ryska förslagen rapporterades på onsdagen togs de bort från de offentliga webbplatserna. Någon förklaring finns inte, men Pasternak ser det som ett test.

ANNONS

För att föra fokus från Ukraina, kanske pröva finländska, baltiska, Natos, EU:s beslutsfattare – vågar vi reagera på det här?

Om vi inte reagerar då har vi ju sagt att de kan fortsätta. Varför då inte prova på någon landsgräns, och kanske säga: Hey Finland, här är en liten justering av vår landsgräns också.

ANNONS

Underskatta inte

Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid UI i Stockholm, betonar att det är allvarligt oavsett.

Man ska inte underskatta det Ryssland gör – man leker med folkrättens mest grundläggande principer, staters suveränitet.

Han påminner om att det finns internationella rutiner för gränsdragningar.

Ifall Ryssland skulle ha legitima anledningar då finns det ju mekanismer, folkrätten, havsrättskonventionen, för att hantera den typen av frågor, säger Kragh till TT.

Man gör inte utspel genom inhemsk lagstiftning.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS