News55

Här sprider sig nytt virus – smittar från djur till människa

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 aug. 2022

Ett nytt virus har upptäckts som kan smitta från djur till människa. Hittills har 35 personer smittats. Det visar en studie i New England Journal of Medicine, något Dagens Nyheter rapporterar om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det nya viruset langya henipavirus har upptäckts i provinserna Henan och Shandong i Kina. Enligt studien kan viruset smitta mellan djur och människor men det är ännu oklart om det kan smitta från människa till människa.

Av de 35 smittade personerna har 26 fått symtom som hosta, feber, muskelvärk, trötthet, huvudvärk och illamående, skriver DN. Ingen av de smittade har dött och ingen har fått några allvarligare symtom.

Tidigare fall av andra varianter av henipaviruset har dock uppvisat en högre dödlighet hos de som drabbats än hos personer som insjuknat i covid-19.

– Coronavirus kommer inte att vara den sista infektionssjukdomen som orsakar en pandemi över hela världen, nya infektionssjukdomar kommer att få en allt större inverkan på människans dagliga liv, säger Wang Xinyu, biträdande chefsläkare vid avdelningen för infektionssjukdomar vid Huashansjukhuset, till kinesiska Global Times (nyhetssajten har nära band till det styrande kommunistpartiet) .

Enligt studien finns det i nuläget inget vaccin.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS