Svenskar lägger tusentals kronor på kristaller i jakt på energi, balans och lycka – men få känner till att delar av vinsten från denna trend riskerar att hamna i händerna på talibanerna i Afghanistan.


Mest läst i kategorin
På sociala medier frodas berättelser om hur kristaller sägs hjälpa människor att nå sina mål och finna inre ro. Kristaller som ametist, rosenkvarts och lapis lazuli är populära både som smycken och inredning, trots att deras påstådda effekter saknar vetenskapligt stöd.
Men det som för många verkar som en oskyldig andlig trend har en mindre synlig baksida. Flera svenska kristallförsäljare uppger att det är svårt att spåra stenarnas ursprung, särskilt då de ofta köps via mellanhänder och internationella grossister.
MISSA INTE: Demografisk kris förändrar Sverige och dess uppbyggnad i grunden
Talibanerna profiterar på ädelstenar
En av de mest eftertraktade stenarna är lapis lazuli, även kallad “sanningens kristall”. Den bryts huvudsakligen i Afghanistan – ett land där talibanerna nu har full kontroll. Enligt Florian Kühn, lektor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, får talibanerna intäkter från ädelstenshandeln.
“På ett eller annat sätt gynnas talibanerna av ädelstenshandeln”, säger han till SVT Södertälje.
Detta är inte ett nytt fenomen. Redan innan talibanerna återtog makten 2021 drog de nytta av inkomster från mineralutvinning. Den fortsatta handeln med stenar från Afghanistan innebär därför en risk att svenska konsumenters pengar indirekt stödjer förtrycket i landet.
Zhenita Philipsson, som säljer kristaller i Södertälje, har valt att sluta köpa in stenar från Afghanistan då hon inte kan stå bakom det som händer i landet.

Senaste nytt
EU-lag skärper ansvaret
För att motverka liknande missförhållanden inom globala leveranskedjor har EU infört ett nytt direktiv, som trädde i kraft i juli 2024. Det kräver att stora företag kartlägger och hanterar negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljö. Medlemsländerna har fram till juli 2026 på sig att anpassa sin lagstiftning.
Syftet är att öka transparensen, inte minst inom branscher där råvaror ofta kommer från konfliktdrabbade områden – som just kristallhandeln. Än så länge säljs dock afghanska kristaller öppet på flera svenska webbsidor.
Placeboeffekt snarare än helande kraft
Trots populariteten finns inga vetenskapliga bevis för att kristaller har några helande egenskaper. En av de få större studierna på området genomfördes 2001 av psykologen Christopher French. Deltagarna fick känna på äkta och falska kristaller – men upplevelserna var lika, vilket tyder på en stark placeboeffekt snarare än någon faktisk påverkan.
Professor Erik Sturkell vid Göteborgs universitet varnar för att använda kristaller som alternativ medicin:
“Man ska inte lägga hela sin sjukdomshistoria i stenarna. De har ingen helande kraft, de kan inte bota cancer. Du kan inte lägga en sten på en inflammerad blindtarm”, han till Aftonbladet.
Så köper du etiska kristaller
Om du ska köpa kristaller är det viktigt att fråga efter ursprung och transparens,något om seriösa handla borde kunna svara på, menar Alexandra Davidsson, hållbarhetsexpert och medgrundare Climate Hero.
“De flesta kristaller saknar spårbarget och du vet du inte om de har brutits under farliga eller oetiska förhållanden. Så fråga i butiken och om butiken inte vet så fundera på om du verkligen behöver köpa det här”, säger hon till SVT Södertälje.
Sedan kan man alltid fråga sig om man verkligen behöver en till kristall då det har stor miljöpåverkan och ofta innebär brytning av kristaller avskogning, vattenförorening och hahitatförlust.
Alexandras tredje tips är att välja etiskt, begagnat eller lokalt. Till exempel köpa hos handlare som har direktkontakt med etiska gruvor, kristaller från lokala källor eller hos hantverkare.
Talibanregimen
Talibanerna styr i dag Afghanistan med en strikt och fundamentalistisk tolkning av islam, där kvinnors rättigheter är starkt begränsade. Kvinnor har stängts ute från utbildning och arbete, musik är förbjuden, och offentliga avrättningar och piskstraff har återinförts.
1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001, för att sedan återta makten i en blixtoffensiv den 15 augusti 2021 sedan USA:s styrkor dragit sig tillbaka.
Läs mer:
Kosttillskott – när hjälper de och när kan de skada?
Att gå och lägga sig arg kan vara bra för relationen – här är varför
Därför stannar många sjukskrivna kvinnor kvar i hemmet
PFAS i vin bara början – TFA finns nästan överallt i svensk natur