News55

Israel: Hamas har nobbat förslag om vapenvila

Artikelbild
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild. (Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

Enligt Israel har islamiströrelsen Hamas sagt nej till det senaste förslaget som skulle kunna leda till vapenvila i kriget i Gaza.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Parterna har genomgående anklagat varandra för att vara oresonliga i samtalen.

Israels underrättelsetjänst Mossad, som har deltagit i samtalen å den israeliska regeringens vägnar, beskriver det som att Israel hade visat en väldigt stor flexibilitet i det senaste förslaget och att Hamas nej “visar att Sinwar inte vill ha ett humanitärt avtal eller att gisslan ska återvända”. Hamas anklagas också för att försöka dra nytta av Irans storskaliga anfall mot Israel på söndagsnatten.

Yahya Sinwar är Hamas högste ledare på plats i Gazaremsan och hålls som en av de högst ansvariga för attackerna mot Israel den 7 oktober.

“Israel kommer att fortsätta sträva med full styrka mot att målen med kriget mot Hamas ska uppnås”, lyder beskedet från israeliskt håll.

Egypten, Qatar och USA medlar i samtalen, som hålls i den egyptiska huvudstaden Kairo. Vid de senaste samtalen har William Burns, högste chef för USA:s underrättelsetjänst CIA, närvarat.

Hamas har utåt stått fast vid krav om att Israel ska dra tillbaka alla styrkor från Gaza och att ett avtal ska leda mot en mer permanent vapenvila. Israel har länge stått fast vid krav om att samtliga gisslan ska släppas, men uppges i det senaste skedet ha varit villigt att gå med på att en mindre andel av gisslan släpps. Däremot har det inte sagts något om en mer permanent vapenvila.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS