News55

Källor: FN ska rösta om palestinskt medlemskap

Artikelbild
FN:s säkerhetsråd. Arkivbild. (Foto: Yuki Iwamura/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

FN:s säkerhetsråd kommer på torsdag att rösta om Palestinas – som i dag har observatörsstatus i FN – ansökan om att bli fullvärdig FN-medlem, uppger flera diplomatkällor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Palestinierna beslutade nyligen att återuppta en medlemsansökan från 2011 i kölvattnet av kriget mellan Israel och Hamas. Enligt protokollet ska en medlemsansökan till att börja med utvärderas av en kommitté bestående av medlemsländerna i säkerhetsrådet, vilket skedde förra veckan och slutade med att kommittén inte lyckades nå enighet i frågan.

Kommittén kan endast fortsätta med processen om det råder konsensus, men vilket som helst av de 15 länderna kan nu lägga fram ett formellt förslag om att rösta om frågan, vilket enligt uppgift alltså kommer att ske i morgon.

Men även om så blir fallet spår bedömare att förslaget inte skulle gå igenom då Israels nära allierade USA lär lägga in sitt veto.

Ett fullvärdigt medlemskap i FN skulle i stort sett vara liktydigt med ett erkännande av en palestinsk stat. Washington anser inte att frågan om en palestinsk stat är något som ska behandlas av säkerhetsrådet, utan i stället förhandlas fram mellan Israel och palestinierna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS