News55

Knorr mörkar köttursprunget i Soldatens ärtsoppa: "Vi har valt att inte ange det"

Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 maj 2016

Fläsket i klassiska Soldatens ärtsoppa kommer inte från Sverige - något tillverkaren Knorr väljer att inte berätta för sina kunder. News55 har kontaktat företaget för att få svar på varför man hemlighåller köttets ursprung.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi konsumenter ställer idag ofta höga krav på köttet vi äter – som vilket land det kommer ifrån, hur djuren har haft det och om det är ekologiskt framställt eller inte.

Men när det kommer till så kallade sammansatta produkter – som soppor, grytor och andra färdigrätter – händer något med vår kritiska blick. När det inte längre handlar om en utskuren biff eller nymald köttfärs är det som att vi glömmer att vara lika noga med varifrån det vi får i oss egentligen kommer.

Och det är heller inte så enkelt då regelverket inte tvingar tillverkarna att ange ursprungsland på förpackningen till dessa typer av matvaror.

Soldatens ärtsoppa med fläskkött är klassisk svensk husmanskost som tillverkas av Knorr. Ärtorna i den populära soppan är svenska och fram till 1999 var även köttet svenskt. Men numera innehåller Soldatens ärtsoppa fläskkött från Nederländerna och förpackas i en fabrik i Belgien innan det fraktas till Sverige.

      LÄS MER: Fem färdigrätter där tillverkaren inte vill berätta var köttet kommer ifrån

News55 har pratat med Maria Stareborn som är kommunikationsdirektör på Unilever och äger varumärket Knorr:

Varför anges det inte på burken var köttet i Soldatens ärtsoppa kommer ifrån?

– Man kan väl säga att vi följer den lagstiftning och det regelverk som gäller då det är en sammansatt produkt. Eftersom köttet är en av flera ingredienser behöver köttråvarans ursprung inte anges på förpackningen.

ANNONS

Men även om ni inte är tvungna att ange köttursprunget står det ju er fritt att ändå göra det.

– Det är inget som hindrar oss från det, men vi har valt att inte ange det. Men visst, som konsument vill man ju veta var maten kommer ifrån. Hur kan man då göra det på ett enkelt sätt, kan man fråga sig…

Kanske helt enkelt ange på förpackningen att köttet kommer från Nederländerna?

– Jo, det skulle man ju rimligtvis kunna göra men vi har alltså valt att inte göra det. Och det finns ju en begränsning i hur mycket information man kan fylla en förpackningsdesign med.

      LÄS MER: Varför döljer ni köttets ursprung?

1999 slutade ni använda svenskt kött i Soldatens ärtsoppa utan att informera om det.

– Det stämmer.

Du tror inte många konsumenter förutsätter att köttet fortfarande är svenskt?

ANNONS

– Det är ingen fråga som vi har stött på men nej, det tror jag faktiskt inte.

Tror du att det skulle påverka försäljningen negativt om ni skrev ut var köttet kommer ifrån?

– Nej, jag tror faktiskt att kvaliteten är av större betydelse för konsumenterna än ursprunget. Och det behöver inte vara så att köttet är bättre bara för att det är svenskt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]