News55

Norge kokar på 17 maj – flera har svimmat

Artikelbild
En varm gatumusikant får en dusch i centrala Oslo. (Foto: Paul Kleiven/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Nästan en halv miljon människor trängs i centrala Oslo i samband med dagens nationaldagsfirande. Norge kokar, konstaterar norska medier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt polisen sköter sig folk bra, rapporterar norska TV2. Men värmen ställer till det. Insatsledare Thomas Johannessen uppger att ett tiotal personer har svimmat i det soliga folkhavet i huvudstaden.

Det är inte så konstigt när det är så varmt som i dag, säger han till TV2.

Årets 17 maj är nämligen den varmaste som registrerats i flera städer med temperaturer vid 25-gradersstrecket såsom Stavanger, Molde och Bodø, enligt meteorologen Charalampos Sarchosidis, skriver VG. Samtidigt väntas flera värmerekord under dagen.

Kungafamiljen hälsar som vanligt på folkmassorna från slottets balkong – även kung Harald, som nyligen vistats på sjukhus efter att ha fått en pacemaker inopererad.

Även på Oslostadion Bislett är det trångt. Runt 9 500 norrmän har köpt biljetter till en stor utomhusfest på stadion, rapporterar NRK.

I flera norska kommuner har myndigheterna uppmanat de festglada norrmännen att dricka mycket vatten och att smörja sig ordentligt med solkräm. I flera delar av Norge ligger temperaturen på över 20 grader under dagen, med strålande solsken.

Tidigare på morgonen rapporterade norska medier om omfattande fylla och nedskräpning under natten till 17 maj.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS