En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten.
Mest läst i kategorin
Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.
Ett globalt supervalår
2024 har beskrivits som ett globalt supervalår. Och störst av dem alla är det parlamentsval som nu inleds i Indien, och ska pågå i sex veckor. 968 miljoner väljare kan delta, i över en miljon vallokaler.
Bara valarbetarna är “ett och ett halvt Sverige” – 15 miljoner personer.
Men, efter tio år med Narendra Modi, lever Indien upp till epitetet “världens största demokrati”?
Ja, det är frågan om, det… säger Sten Widmalm, professor i statskunskap i Uppsala, och tvekar lite.
Han hänvisar till V-Dem (Varieties of Democracy), ett projekt där han själv deltar och som nu klassar Indien som “elektoralt auktoritärt”.
Så egentligen kan man säga att Indien är inte en riktig demokrati längre. Utmanare fängslas
Det innebär att landets ledning väljs av folket, men valet är inte fritt och rättvist. Ett aktuellt exempel på hur utmanare hanteras är Arvind Kejriwal.
Senaste nytt
Oppositionen åkte i fängelse
Han leder oppositionspartiet Aam Aadmi, och är så populär att han hade kanske hade kunnat skaka Modis styrande BJP (Bharatiya Janata Party) – om han inte kastats i fängelse bara en månad före valet.
Kejriwal misstänks för mutbrott, en anklagelse oppositionen avfärdar som påhittad. Och Widmalm betonar att Aam Aadmi-ledaren bara är ett av många sådana fall, ofta kända profiler från civilsamhället.
Det där gör man ju mot dem som anses vara farliga utmanare mot BJP.
Modi omtyckt
Samtidigt är Modi och hans ministrar genuint omtyckta, med popularitetssiffror som många västerländska ledare knappt kan drömma om.
Läs mer:
Modi splittrar världens största demokrati. Dagens PS
De har gjort reformer i ekonomin. Man ser honom som ett framtidshopp, för han garanterar ekonomisk utveckling, säger Sten Widmalm.
Backad av mångmiljardärer
Det är heller ingen nackdel för Modi att det bland spridarna av den positiva bilden finns två av världens rikaste personer. Mångmiljardärerna Mukesh Ambani och Gautam Adani kan beskrivas som indiska varianter av Donald Trump – skrupelfria affärsmän som styr sina företagsimperier trots ihärdiga brottsanklagelser.
Till skillnad från Trump har Ambani och Adani inga egna politiska ambitioner. De har ett intimt samarbete med Indiens nuvarande styre.
Ambani säger att Modi är det bästa som hänt Indien, säger Widmalm.
Västvärlden tyst
Västvärlden är relativt tystlåten, bland annat av ekonomiska skäl.
Eftersom det blir allt krångligare att ha med Kina att göra så är ju Indien det största, intressantaste investeringslandet i världen, enligt Widmalm.
Demokratier vill ha kontakt med Indien. Dels för att man kan tjäna pengar på det. Men det är också den sista utposten som kan utgöra motvikt närmast Kina.